Tenderi u proceduri, stiže oprema za auto-put

Bez autora
Jan 20 2022

Iako su radovi na prioritetnoj dionici trebalo da budu završeni još 2019, Crna Gora je i u 2022. ušla bez auto-puta. Premijer Zdravko Krivokapić očekivao je da će put biti spreman za zimsku sezonu, ali će, ipak, sačekati ljetnju, budući da su iz Monteputa kao novi rok za završetak radova naveli početak maja. Razlog kašnjenja je, kako je saopšteno, nedostatak opreme za održavanje puta.

Prije nešto više od mjesec, premijer je obišao gradilište auto-puta i tada poručio da želi da auto-put 15. januara, pred zimsku turističku sezonu, bude spreman.

Iz Monteputa kažu da je prethodno rukovodstvo kasnilo s nabavkom vatrogasne i opreme za zimsko održavanje auto-puta, ali poručuju da je procedura u toku i kao novi rok za završetak radova pominju početak maja.

"Započeti su postupci javnih nabavki i jedan broj tendera je u pripremi. Preuzeli smo sve neophodne aktivnosti za nabavku te opreme koja će omogućiti nesmetano otvaranje i funkcionisanje auto-puta", kazao je direktor tog preduzeća Milan Ljiljanić.

Iz Komisije za tehnički pregled, koja bi trebalo da izda upotrebnu dozvolu za auto-put, poručuju da je pred njima dosta posla, imajući u vidu složenost objekta. Očekuju, međutim, da će do maja auto-put makar biti pušten u probni rad.

"Jasno je da neke od posljednjih aktivnosti mogu ostati kratko i djelimično nezavršene, ali ako su članovi Komisije uvjereni da je izgrađeni objekat siguran, ovo prelazno rješnje puštanja u probni rad može biti korisno", navode u saopštenju Komisije.

Nakon nabavke neophodne opreme, u Monteputu vjeruju da se ne mogu pojaviti novi propusti koji bi ponovo odgodili otvaranje auto-puta.

"Pošto je auto-put u završnoj fazi, svi veći propusti i greške su već otkriveni i otklonjeni. Sad postoji manji broj sitnih grešaka koje su normalne za ovakav put i koje prevazilazimo. Želim da naglasim da je objekat kao cjelina impresivan i kvalitetan", kazao je Ljiljanić.

Prva dionica auto-puta, od Podgorice do Kolašina, duga je 42 kilometra. Njena izgradnja počela je 2015, a bilo je planirano da bude završena do 2019. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik