Trend rasta italijanskih investicija u Srbiji nezaustavljiv

Bez autora
Feb 13 2011

Srbija i Italija imaju visok nivo bilateralnih ekonomskih odnosa. Što se tiče investicija, Italija je među vodećim zemljama u Srbiji i treći trgovinski partner. Dosadašnje investicije italijanskih kompanija u srpsku privredu uspešno se realizuju, a trend rasta italijanskih investicija u Srbiji je nezaustavljiv. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je saopštio da su u toku razgovori sa više od deset italijanskih kompanija koje su zainteresovane da dođu u Srbiju i pokrenu proizvodnju. Dolaskom italijanske kompanije "Fiat", kao i drugih komponentaša, počela je intenzivnija ekonomska saradnja, a to se u poslednje vreme proširilo i na tekstilnu industriju. Najznačajnije italijanske kompanije u našoj zemlji su "Benetton", "Calzedonia ", "Golden lady", koja ima tri fabrike u našoj zemlji, i "Pompea" koja ima dve fabrike.

Trend rasta italijanskih investicija u Srbiji nezaustavljivSrbija i Italija imaju visok nivo bilateralnih ekonomskih odnosa.

Što se tiče investicija, Italija je među vodećim zemljama u Srbiji i treći trgovinski partner.  Dosadašnje investicije italijanskih kompanija u srpsku privredu uspešno se realizuju, a  trend rasta italijanskih investicija u Srbiji je nezaustavljiv.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je saopštio da su u toku razgovori sa više od deset italijanskih kompanija koje su zainteresovane da dođu u Srbiju i pokrenu proizvodnju.

Dolaskom italijanske kompanije "Fiat", kao i drugih komponentaša, počela je intenzivnija ekonomska saradnja, a to se u poslednje vreme proširilo i na tekstilnu industriju. Najznačajnije italijanske kompanije u našoj zemlji su "Benetton", "Calzedonia ", "Golden lady", koja ima tri fabrike u našoj zemlji, i "Pompea" koja ima dve fabrike.

U Srbiji trenutno posluje oko 250 italijanskih preduzeća u različitim sektorima, od proizvodnje nameštaja i tekstila, do metalske i prehrambene industrije, a one ostvaruju obrt od približno 2,5 milijardi evra i zapošljavaju oko 20.000 radnika.

Zahvaljujući italijanskim kompanijama, naša privreda beleži rast u pokrivenosti izvoza uvozom, a srpski izvoz u Italiju u 2010. godini je porastao za čak 44 posto.  Automobilska i tekstilna industrija su vodeće izvozne grane za srpsku privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik