Turski Yildirim najavio investicije u Petrokemiju

Bez autora
Nov 24 2022

Petrokemiju u Kutini obišao je predstavnik budućeg novog većinskog vlasnika - turske grupacije Yildirim

Sastao se s Upravom, sindikatima, a najavljen je susret i s ministrima. Iako je do preuzimanja dug put, jer transakciju treba odobriti tržišni regulator, čelni čovjek grupe Yildirim najavio je velike investicije u kutinske pogone, smanjenje troškova proizvodnje, uz zadržavanje svih zaposlenih te otkup udjela tvrtke koji je u rukama države.

Pod uvjetom da dobiju zeleno svjetlo hrvatskog i europskog regulatora, turska grupacija Yildirim trebala bi preuzeti 54 posto vlasništva u Petrokemiji. Namjera im je pokrenuti proizvodnju, za što je potrebno osigurati plin po prihvatljivoj cijeni, a što je u ovom trenutku neizvjesno.

- Želimo Petrokemiju učiniti važnim proizvođačem mineralnih gnojiva u Europi i želimo izvoziti, a za to je potrebno povećati kapacitet. Da bismo to postigli, moramo investirati. Namjera nam je što prije pokrenuti proizvodnju, uz uobičajene uvjete poslovanja, rekao je Robert Yuksel Yildirim, predsjednik Uprave Yildirim Grupe.

Petrokemija bi trebala proizvoditi mineralno gnojivo u punom kapacitetu od milijun tona godišnje, a dodatnu zaradu ostvarivat će trgovinom. Novi suvlasnik nada se da će Petrokemija početi raditi u prvom tromjesečju iduće godine.

- Mi smo privatna tvrtka, a ponekad je teško upravljati kompanijom kada je suvlasnik država, jer u takvim situacijama, a znamo to iz drugih zemalja, teško je brzo odlučiti, a to je nužno u poslovanju. Nije nam želja biti politička kompanija, a ne želimo ni da uloženi novac izgubimo. Želimo doprinijeti razvoju. Da, i želimo kupiti udio koji ima država, kazao je Yuksel Yildirim.

I sindikat Petrokemije i novi vlasnik ističu da je najvažniji nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Iako zbog preskupog plina proizvodnja stoji već osam mjeseci, radnici dolaze na posao, održavaju postrojenja i primaju plaću.

- Sada dobivamo novog vlasnika koji se bavi i proizvodnjoim mineralnih gnojiva i trgovinom, naravno kao i svi u Europi, i koji je ozbiljan i veliki igrač na svjetskoj sceni na pet kontinenata sa 50 kompanija, rekao je Davor Rakić, glavnik povjerenik Sindikata EKN-a u Petrokemiji.

Radnici očekuju da će novi vlasnik tvrtke promijeniti gospodarsku situacija Kutine te da će sasvim sigurno zadržati sva radna mjesta i zaposliti još radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik