U Alžiru investicije od 350 milijardi evra

Bez autora
Feb 12 2012

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić izrazio je danas očekivanje da će rezultat posete srpske delegacije Alžiru biti dalje otvaranje prostora za poslovanje srpskih kompanija na tržištu te zemlje. Ćirić, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Alžiru, naglasio je da je u toj zemlji u toku investicioni poduhvat u vrednosti od približno 350 miljardi evra. Kako je istakao ministar, sigurno je da naše kompanije kao što su “Energoprojekt”, “Hidrotehnika-Hidrogradnja”, ITN imaju svoje mesto, dogovoreno je osnivanje i već je započeo proces osnivanja zajedničkih preduzeća, gde će naše kompanije i izvoditi radove, vršiti nadzor i pružati konsalting usluge. On je kao primer naveo projekat izgradnje hladnjača širom Ažira, kao i projekat vredan 70 miliona evra za izgradnju jedne brane.

U Alžiru investicije od 350 milijardi evraMinistar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić izrazio je danas očekivanje da će rezultat posete srpske delegacije Alžiru biti dalje otvaranje prostora za poslovanje srpskih kompanija na tržištu te zemlje.

Ćirić, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Alžiru, naglasio je da je u toj zemlji u toku investicioni poduhvat u vrednosti od približno 350 miljardi evra.

Kako je istakao ministar, sigurno je da naše kompanije kao što su “Energoprojekt”, “Hidrotehnika-Hidrogradnja”, ITN imaju svoje mesto, dogovoreno je osnivanje i već je započeo proces osnivanja zajedničkih preduzeća, gde će naše kompanije i izvoditi radove, vršiti nadzor i pružati konsalting usluge.

On je kao primer naveo projekat izgradnje hladnjača širom Ažira, kao i projekat vredan 70 miliona evra za izgradnju jedne brane.

Tokom posete sa predstavnicima alžirske države vode se razgovori o tome da se srpskim kompanijama omogući da učestvuju na tenderima i da se garancije naših banaka priznaju kao relevantne. To će omogućiti srpskim kompanijama da u Alžiru budu lideri i u konkretnim projektima, i u transferu tehnologija i prenosu znanja.

Ćirić je rekao da je prvi dan posete državno-privredne delegacije Srbije, tokom koje je počelo zasedanje alžirsko-srpske mešovite komisije, protekao u izuzetno konstruktivnoj atmosferi, i dodao da bi tom prilikom trebalo da bude potpisano nekoliko sporazuma. Održani su i sastanci sa ministrom za vodne resurse Abdelakmalekom Selalom, ministrom industrije, malih i srednjih preduzeća Mohamed Benmeradijem, kao i predstavnicima Ministarstva finansija. Tokom dana biće održan i Poslovni forum na kome će učestvovati više od 30 privrednika iz najvećih srpskih preduzeća.

U privrednoj delegaciji Srbije su i menadžeri iz “Jubmes banke”, “Jugoimporta SDPR”, “Hidrotehnike – Hidroenergetike”, Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Čedrni”, “Naftne industrije Srbije”, “Puteva Užice”, “Energoprojekta”, “Galenike” i kompanije “ITN” iz Zemuna.

Srbija u ukupnoj robnoj razmeni sa Alžirom ostvaruje suficit izvozeći robu u vrednosti od približno osam miliona dolara, a do sada su srpska preduzeća značajno učestvovala u razvojnim projektima Alžira.

Trenutno postoje objektivne mogućnosti za to da se srpska preduzeća značajnije angažuju i u isporuci mašina i opreme, poljoprivredne mehanizacije, prehrambenih artikala, proizvoda gumarstva i robe široke potrošnje, posebno lekova, a moguć je i transfer tehnologije i prodaja najsavremenije opreme i linija za preradu hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik