U Kosjeriću se lakše diše

Bez autora
Feb 13 2011

Milion evra je u prošloj godini "Titan cementara" uložila u zaštitu životne sredine u Kosjeriću. Bezmalo još toliko investirano je u podršku lokalnoj zajednici i bezbednost zdravlja na radu. Tako je vrednost ukupnih ulaganja ove kompanije u projekte koji doprinose zaštiti životne sredine u periodu od 2002. godine, kad je grčki "Titan" postao vlasnik ove cementare, do kraja 2010. godine dostigla 15 miliona evra. I u narednom periodu prioritet ostaju investicije i saradnja sa lokalnom zajednicom. Nastaviće se da se stvara bezbedno radno okruženje i da se ulaže u zaštitu životne sredine, da se smanjuje emisije u vazduh i vodu, a upotrebu fosilnih goriva zameniće gorivima proizvedenim iz bezopasnog komunalnog i ambalažnog otpada.

U Kosjeriću se lakše dišeMilion evra je u prošloj godini "Titan cementara" uložila u zaštitu životne sredine u Kosjeriću.

Bezmalo još toliko investirano je u podršku lokalnoj zajednici i bezbednost zdravlja na radu. Tako je vrednost ukupnih ulaganja ove kompanije u projekte koji doprinose zaštiti životne sredine u periodu od 2002. godine, kad je grčki "Titan" postao vlasnik ove cementare, do kraja 2010. godine dostigla 15 miliona evra.

To je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kosjeriću izneo Miroslav Gligorijević, generalni direktor "Titan cementare Kosjerić".

– I u narednom periodu naš prioritet ostaju investicije i saradnja sa lokalnom zajednicom. Nastavićemo da stvaramo bezbedno radno okruženje i da ulažemo u zaštitu životne sredine, da smanjujemo emisije u vazduh i vodu, a upotrebu fosilnih goriva zamenimo gorivima proizvedenim iz bezopasnog komunalnog i ambalažnog otpada – rekao je Gligorijević.

Tokom prošle godine ova cementara je pola miliona evra investirala u postrojenje za prečišćavanje sanitarnih industrijskih i atmosferskih otpadnih voda, dok je 550.000 evra uloženo u silos za skladištenje i transport letećeg pepela, kao i zatvoreno skladište piritne izgoretine. Usvojena je politika zaštite životne sredine i sertifikovan sistem o tome u skladu sa standardom ISO 14001. Posebna pažnja poklonjena je bezbednosti zaposlenih na radu, tako da je realizovano više od 6.000 sati masovnih obuka. Zahvaljujući poštovanju pravila bezbednosti od februara prošle godine u fabrici nije zabeležena nijedna povreda sa izgubljenim danima, kazao je direktor Gligorijević pa nastavio:

– U lokalnu zajednicu kompanija je u minuloj godini investirala 750.000 evra, od čega je 85 odsto uloženo u opštinski budžet, a ostatak doniran sportskim klubovima, školama, kulturi i drugim javnim aktivnostima. Tako ukupna podrška "Titan cementare" lokalnoj zajednici u periodu od 2002. do 2010. godine iznosi gotovo deset miliona evra.

Na ovoj konferenciji za novinare Tihomir Popović iz Agencije za zaštitu životne sredine predstavio je aktivnosti na uspostavljanju automatskog sistema vezanog za monitoring kvaliteta vazduha u Srbiji, koji je sa ukupno 31 stanicom (među kojima je i ona u Kosjeriću) pušten u rad decembra prošle godine. On je pozdravio ulaganja cementare u zdraviju okolinu naglašavajući značaj što je, zahvaljujući tim investicijama, emisija prašine iz te fabrike ovde smanjena znatno ispod zakonski dozvoljene granice i što su "beli krovovi" kosjerićkih kuća postali prošlost. U Kosjeriću, dodao je Popović, stanica je ove zime registrovala višak štetnih čestica u vazduhu, ali je to zbog dima iz lokalnih ložišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik