Unapređenje bilateralne saradnje Kine i Srbije

Bez autora
Feb 19 2013

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević primio je danas u Vladi Srbije, ambasadora Narodne Republike Kine u Beogradu Nj.E. Zhanga Wanxua, atašea Yhang Penga i ekonomskog savetnika Yhu Lianqia. Tema susreta bila je unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje, na osnovu nedavno potpisanog Protokola o razumevanju između Republike Srbije i kineske državne kompanije “China Gezhouba Group Corporation“ za izradu Studije opravdanosti projekta izgradnje plovnog puta kanal Morava kroz Srbiju. Potpisani Protokol ne podrazumeva finansijske obaveze. Ovaj projekat je multidisciplinaran i njegovom realizacijom,pored plovnosti, mobilišu se i unapređuju razni sadržaji, stvaraju se uslovi za kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju, uspostavljanje irigacionih sistema, stvaraju se povoljni uslovi za razvoj energetike, kao i drugih infrastrukturnih objekata. Takođe se sprečava negativni trend migracije stanovništva i odumiranja sela, stvaranjem i izgradnjom novih industrijskih zona.

Unapređenje bilateralne saradnje Kine i SrbijeMinistar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević primio je danas u Vladi Srbije, ambasadora Narodne Republike Kine u Beogradu Nj.E. Zhanga Wanxua, atašea Yhang Penga i ekonomskog savetnika Yhu Lianqia.

Tema susreta bila je unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje, na osnovu nedavno potpisanog Protokola o razumevanju između Republike Srbije i kineske državne kompanije “China Gezhouba Group Corporation“ za izradu Studije opravdanosti projekta izgradnje plovnog puta kanal Morava kroz Srbiju. Potpisani Protokol ne podrazumeva finansijske obaveze.

Ovaj projekat je multidisciplinaran i njegovom realizacijom,pored plovnosti, mobilišu se i unapređuju razni sadržaji, stvaraju se uslovi za kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju, uspostavljanje irigacionih sistema, stvaraju se povoljni uslovi za razvoj energetike, kao i drugih infrastrukturnih objekata. Takođe se sprečava negativni trend migracije stanovništva i odumiranja sela, stvaranjem i izgradnjom novih industrijskih zona, istakao je Bačević.

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja izradiće do kraja jula meseca 2013. godine, prostorni plan područja posebne namene, kao preduslov za realizaciju projekta.

Ambasador Kine izrazio je zadovoljstvo potpisanim Protokolom, na koji je saglasnost dala Vlada Republike Srbije, naglašavajući da se bilateralna saradnja u savremenom društvu, sve više odvija kroz interakciju države i  privrednih subjekata.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, obe strane su se saglasile da tradicionalno prijateljstvo i iskreni odnosi predstavljaju dobar osnov za uspostavljanje bliže saradnje u oblasti kulture, ekonomije i turizma. Stoga će pojačati aktivnosti na pokretanju potencijala, promociji prijateljstva i jačanju veza između Srbije i Kine.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti kvalitetnije saradnje u oblasti spoljnotrgovinske razmene između dve zemlje.

Po rečima ministra Bačevića, Srbija ima loš spoljnotrgovinski bilans u odnosu na Kinu, stoga bi taj odnos trebalo procentualno približiti. Ambasador je u vezi s tim istakao da bi jedan od načina plasiranja i probijanja proizvoda iz Srbije na kinesko tržište, mogla predstavljati mogućnost besplatnog korišćenja izložbenog prostora izlagača iz Srbije na sajmovima u Kini.

Po završetku posete, zvaničnici su se saglasili da će se tradicionalno prijateljski odnosi dodatno negovati i dograđivati susretima ove vrste na kojima se stvaraju mogućnosti za otvorenu  i kvalitetnu  razmenu iskustava i mišljenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik