Uprkos krizi ova godina odlična za strane investicije

Bez autora
Nov 22 2022

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na predstavljanju „Bele knjige 22” Saveta stranih investitora, da Srbija, uprkos krizama izazvanim koronavirusom i ratom u Ukrajini, nastavlja da privlači direktne strane investicije.

Brnabić je navela da strane investicije i kriza obično ne idu zajedno i da se investitori u takvim uslovima teško odlučuju na nova ulaganja, ali da smo mi uspeli da kod nas ne bude tako.

Ona je naglasila da je, kada je reč o stranim direktnim investicijama, naša zemlja imala rekordnu 2021. godinu, ali da je i ova godina odlična, jer smo do oktobra imali neto priliv stranih investicija od 3,11 milijardi evra, što je za 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Premijerka je, kao veoma važno za investitore, navela da je Vlada formirala Kancelariju za dualno obrazovanje, koja bi trebalo da radi na tome da se poveća udeo praktične nastave u toj vrsti obrazovanja.

Brnabić je ukazala na to da će se raditi i na daljem razvoju u oblasti digitalizacije i elektronske uprave, dodavši da Narodna banka Srbije radi na tome da se uvedu digitalne menice.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara o tome koje su teme i predlozi iz „Bele knjige” prioriteti za Vladu Srbije, istakla da je ocena Saveta stranih investitora u krajnjoj liniji pozitivna po Srbiju, ali da se uvek može i više i brže.

Ona je ukazala na to da je veliki deo preporuka Saveta stranih investotora u „Beloj knjizi” u saglasju sa onim što naša država smatra da bi trebalo da uradi, dodavši da imamo istu viziju toga gde treba da idemo.

Premijerka je, govoreći o reputacionom riziku Srbije za koji je rečeno da je povećan od početka rata u Ukrajini, naglasila da se naša država ozbiljno bavila tim pitanjem.

Mi smo nakon 24. februara imali mnogo pitanja i zahteva od strane investitora, kako onih koji su već ovde tako i onih koji su tek nameravali da dođu, da pojasnimo poziciju Srbije, predočila je ona.

Prema njenim rečima, država je pripremila dokument koji objašnjava našu poziciju i poslat je svima koji su bili zainteresovani.

Predsednica Vlade je istakla da je taj dokument imao dovoljno argumenata, što pokazuje i činjenica da nije bilo odustajanja od investicija.

Ona je ponovila da je Srbija ove godine imala više stranih investicija nego prošle i da je sada naša pozicija mnogo jasnija, a reputacioni rizik manji nego što u februaru, martu ili aprilu.

Čak se, kako je navela, okrenuo u drugom smeru jer su oni koji posluju u Srbiji lišeni rizika od vanrednih povećanja cena energenata i mogu da računaju na stabilnost u našoj zemlji.

Brnabić je, takođe, rekla da je pronađen kupac za Fabriku stakla u Paraćinu i da će ona ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sledeće nedelje posetiti taj grad.

Premijerka je ukazala na to da je juče završena i neophodna procedura vezana za ovu kupovinu u Agenciji za privredne registre, naglasivši da je to veoma važno za našu zemlju jer smo u prethodnom periodu svo staklo morali da uvozimo.

„Bela knjiga” analizira stanje i daje preporuke u oblastima koje Savet starnih investitora vidi kao prioritetne, a među ovogodišnjim su porezi, radno-pravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine, devizno poslovanje, farmaceutska industrija, turizam i ugostiteljstvo.

Osim premijerke Brnabić, na predstavljanju su bili i ministri Tomislav Momirović, Goran Vesić, Dubravka Đedović, Marko Blagojević, Mihailo Jovanović, Nikola Selaković, Rade Basta, Jelena Tanasković i Husein Memić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik