USAID pomaže razvoj lokalnih samouprava u Vojvodini

Bez autora
Feb 04 2013

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski sastao se sa direktorom Kancelarije za demokratiju i upravljanje USAID-a Piterom Viblerom. Na sastanku je razgovarano o saradnji koja treba da unapredi i pojača kapacitete jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini. Sastanku su prisustvovali i zamenik pokrajinskog sekretara Duško Radaković, podsekretarka Vesna Piperski Tucakov i pomoćnici pokrajinskog sekretara Aleksandar Radonjić i Jelena Radaković. Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu nastoji da izgradi sveobuhvatni sistem rada u svim opštinama AP Vojvodine, zbog čega je započet proces definisanja uslova “Vojvođanskog standarda”. Pod time se podrazumeva startegija ekonomskog razvoja svake pojedinačne opštine za period od 2014-2020. godine, obavezno formiranje kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, maksimalna funkcionalnost sistema “48 sati” i, srednjoročno gledano, uvođenje sistema kvaliteta, odnosno sertifikacija opština, izjavio je pokrajinski sekretar.

USAID pomaže razvoj lokalnih samouprava u VojvodiniPokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski sastao se sa direktorom Kancelarije za demokratiju i upravljanje USAID-a Piterom Viblerom.

Na sastanku je razgovarano o saradnji koja treba da unapredi i pojača kapacitete jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini. Sastanku su prisustvovali i zamenik pokrajinskog sekretara Duško Radaković, podsekretarka Vesna Piperski Tucakov i pomoćnici pokrajinskog sekretara Aleksandar Radonjić i Jelena Radaković.

Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu nastoji da izgradi sveobuhvatni sistem rada u svim opštinama AP Vojvodine, zbog čega je započet proces definisanja uslova “Vojvođanskog standarda”. Pod time se podrazumeva startegija ekonomskog razvoja svake pojedinačne opštine za period od 2014-2020. godine, obavezno formiranje kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, maksimalna funkcionalnost sistema “48 sati” i, srednjoročno gledano, uvođenje sistema kvaliteta, odnosno sertifikacija opština, izjavio je pokrajinski sekretar.

Piter Vibler, direktor USAID-ove Kancelarije za demokratiju i upravljanje, pohvalio je sistematizovan predlog mera Pokrajinskog sekretarijata koje treba da omoguće dalji razvoj lokalnih samouprava. U okviru programa koje USAID sporovodi, prema njegovim rečima, postoji mogućnost saradnje u okviru programa Reforma sudstva, koji se odnosi na izradu lokalnih antikorupcijskih mera, zatim pružanje tehničke podrške pri realizaciji navedenih inicijativa i mogućnost saradnje, u okviru  program, sa Nacionalnim demokratskim institutom (NDI).

Iako je planirano postepeno povlačenje USAID-a sa prostora Balkana, u narednih pet godina, Pokrajinski sekretarijat i USAID planiraju nastavak zajedničkog rada na implementaciji dogovorenih mera koje vode daljem osnaživanju i demokratizaciji lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik