Uskoro remont pruge

Bez autora
Jul 21 2011

Željeznički prevoz trebalo bi od sljedeće godine da bude kvalitetniji, jeftiniji i sa više kapaciteta. To je predviđeno Memorandumom o poslovnoj saradnji koji su danas potpisali predstavnici željeznica Crne Gore, Srbije, Luke Bar kao i predstavnici svih preduzeća koji su u nihovom domenu poslovanja. Predviđeno je da do kraja godine posao bude završen. Crnogorski i srpski predstavnici željeznice sastali su se kako bi utvrdili način na koji će kapaciteti prevoza biti što bolje upotrebljeni. Prvi cilj je bio da se razmijene iskustva, drugi da se dogovori kako u budućem periodu da se koriste kapaciteti željeznice kao sistema i lučke kapacitete više nego što se trenutno koriste jer svi su saglasni da se danas kapaciteti luke i željeznice ne koriste u obimu u kom bi željeli. Nakon restrukturiranja luka Bar pretovara tečne terete, rude, koje se prenose brodovima. Projekat remonta pruge Beograd-Bar značajan je za luku jer bi se na taj način povećao i ubrzao transport.

Uskoro remont prugeŽeljeznički prevoz trebalo bi od sljedeće godine da bude kvalitetniji, jeftiniji i sa više kapaciteta.

To je predviđeno Memorandumom o poslovnoj saradnji koji su danas potpisali predstavnici željeznica Crne Gore, Srbije, Luke Bar kao i predstavnici svih preduzeća koji su u nihovom domenu poslovanja. Predviđeno je da do kraja godine posao bude završen.

Crnogorski i srpski predstavnici željeznice sastali su se kako bi utvrdili način na koji će kapaciteti prevoza biti što bolje upotrebljeni, prenosi Antena M.

"Prvi naš cilj je bio da razmijenimo iskustva, drugi da se dogovorimo kako u budućem periodu da koristimo kapacitete željeznice kao sistema i lučke kapacitete više nego što ih trenutno koristimo jer svi smo saglasni da se danas kapaciteti luke i željeznice ne koriste u obimu u kom bi mi željeli", kazao je direktor željezničkog prevoza Crne Gore Rešad Nuhodžić.

Nakon restrukturiranja luka Bar pretovara tečne terete, rude, koje se prenose brodovima. Projekat remonta pruge Beograd-Bar značajan je za luku jer bi se na taj način povećao i ubrzao transport, kazao je izvršni direktor Slobodan Pajović.

"Jako bi bilo dobro da se prevoz željeznicom uključi u transport ovih roba jer bi na taj način mogli brže da transportujemo veće količine i normalno,brže da dopremamo do luke Bar. Mislim da bi to trebalo da bude prioritet, da se što prije realizuje, jer bi svi mi imali veliku korist", dodao je Pajović.

Generalni direktor željeznice Srbije Milovan Marković kaže da na dijelu željeznice koji prolazi kroz Srbiju postoji više problema nego na crnogorskom,ali je novac - potreban za oba.

Prema istrazivanju italijanskog Ital fera potrebno je 200 miliona za srpski i 140 miliona za crnogorski dio pruge. Još nije odlučeno da li će izabrati - Italiju ili Rusiju.

"Bilo je i razgovora o mogućnostima da se koriste krediti Italijanske Vlade završetak tog posla, to jeste jedna od opcija. Srpska strana razgovora sa Vladom Rusije oko finansiranja. Sasvim izvjesno je da će doći do korišćenja sredstava u iznosu od 800 miliona dolara od strane ruske Vlade za nekoliko projekata, jedan od njih je i rehabilitacija pruge Beograd-Bar", rekao je Marković.

Bitnost projekta – obostrana je, jer je, kako kažu potpisnici sporazuma, željeznica je imperativ razvoja na međunarodnom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik