Uskoro tender za četiri puta veću zgradu Hitne pomoći

Bez autora
Jan 13 2022

Buduća zgrada Hitne pomoći u Beogradu biće četiri puta veća od sadašnje. Pre šest decenija, kada je napravljena, imala je 300 zaposlenih, sada ih je tri puta više. Plan je da se u prvom kvartalu godine definitivno raspiše tender za izvođenje radova i projektovanje, kaže gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Objekti Hitne pomoći sagrađeni pre šest decenija za potrebe manje od 300 zaposlenih i grad koji je imao neuporedivo manji broj stanovnika, odavno nisu ozbiljnije rekonstruisani i u takvom su stanju da su uslovi za rad više od devet stotina zaposlenih, blago rečeno, loši. Nije lakše ni onima koji kao pacijenti dolaze u Hitnu pomoć.

Projektom koji obuhvata rekonstrukciju objekta i izgradnju novog, predviđeno je da Hitna pomoć, kada radovi budu završeni, raspolaže sa više od 10.000 kvadratnih metara.

Ova investicija realizuje se uz pomoć Investicione banke za obnovu i razvoj, koja će obezbediti 11 miliona evra bespovratnih sredstava i pet miliona evra kredita za rekonstrukciju Hitne pomoći, ali i Studentske poliklinike i stacionara i Bibliteke grada Beograda.

"Posebno je značajno da će kroz ovaj projekat biti dograđeni i 6.000 novih kvadrata Hitne pomoći i na taj način će funkcionisati značajno bolje. Hitna pomoć je u republičkom domenu, ali grad Beograd, s obzirom na to da je počeo ovaj projekat zajedno sa Investicionom bankom kao IPA projekat pre nekoliko godina, u ovom trenutku bavi se realizacijom projekta. Plan je da se u prvom kvartalu godine definitivno raspiše tender za izvođenje radova i projektovanje za prvu zgradu Hitne pomoći", kaže gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Dok budu trajali radovi, Hitna pomoć će raditi, tako da će investicija biti realizovana fazno. Prvo će biti srušena garaža i na tom mestu će se graditi novi objekat.

Rukovodilac Projekta energetske efikasnosti Branko Vučelić objašnjava da će u okviru garaže Hitna pomoć moći da smesti 35 sanitarnih vozila, što do sada nije mogla, smeštaj za edukativni centar i kol-centar. Sa prizemlja se prelazi na plus dva sa mogućnošću proširenja na plus tri spratnost.

"Ukupna bruto kvadratura ovog objekta A je 6.200 kvadrata. Ceo projekat mora da zadovolji zahteve funkcionalne Hitne pomoći u smislu proširenja kapaciteta, bolje organizacije enterijera i istom merom smo zadovoljili mere energetske efikasnosti koje su odobrene i usvojene kroz projekat za izvođenje", napominje Vučelić.

Premeštanjem kol-centra i administracije u novi objektat, stvoriće se uslovi da se poveća broj ambulanti u postojećoj zgradi, koja će biti obnovljena.

Hitna pomoć dobiće i prostor za tehničke službe, magacin, restoran i garderobe za 600 zaposlenih. Tenderskom dokumentacijom planirano je da radovi budu završeni za dve godine od potpisivanja ugovora sa izvođačem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik