Uvodi se zelena javna nabava

Bez autora
Apr 19 2011

Kod javne nabave nije bitna samo najniža cijena nekog proizvoda ili usluge nego treba razmotriti i troškove koji nastaju tijekom njihova životnog ciklusa, na primjer potrošnju sve skuplje energije, jer takvi troškovi često znatno mijenjaju ukupnu (ne)konkurentnost nekog proizvoda ili usluge. Pristup određivanja troškova tijekom životnog ciklusa sagledava nabavu i sve povezane troškove, kao što su dostava, postavljanje i slično, troškove djelovanja, uključujući energiju i održavanje, te troškove kraja životnog ciklusa, kao što su rastavljanje i odvoz. Zato je u sklopu inicijative "Horizon 2020" u Ministarstvu održana nacionalna radionica o zelenoj javnoj nabavi. Na dvodnevnoj radionici sudjelovali su predstavnici Ureda za središnju javnu nabavu, službenici pojedinih ministarstava koji obavljaju poslove javne nabave, treneri javne nabave te predstavnici Hrvatske gospodarske komore i poslovnih subjekata.

Uvodi se zelena javna nabavaKod javne nabave nije bitna samo najniža cijena nekog proizvoda ili usluge nego, prema riječima stručnjaka, treba razmotriti i troškove koji nastaju tijekom njihova životnog ciklusa, na primjer potrošnju sve skuplje energije, jer takvi troškovi često znatno mijenjaju ukupnu (ne)konkurentnost nekog proizvoda ili usluge.

Pristup određivanja troškova tijekom životnog ciklusa sagledava nabavu i sve povezane troškove, kao što su dostava, postavljanje i slično, troškove djelovanja, uključujući energiju i održavanje, te troškove kraja životnog ciklusa, kao što su rastavljanje i odvoz, kažu u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Zato je u sklopu inicijative "Horizon 2020" u Ministarstvu održana nacionalna radionica o zelenoj javnoj nabavi. Na dvodnevnoj radionici sudjelovali su predstavnici Ureda za središnju javnu nabavu, službenici pojedinih ministarstava koji obavljaju poslove javne nabave, treneri javne nabave te predstavnici Hrvatske gospodarske komore i poslovnih subjekata, kažu u Ministarstvu.

Temeljni cilj tog seminara, održanog u okviru programa gradnja kapaciteta Mediteranskog programa za okoliš (H2020 CB/MEP), uz tehničku pomoć Mediteranskog akcijskog plana Programa za zaštitu okoliša UN-a i Regionalnog akcijskog centra za čistiju proizvodnju (UNEP/MAP CP/RAC), bio je jačanje kapaciteta hrvatskih institucija za prelazak na zelenu javnu nabavu. Sudionici su upoznati s brojnim praktičnim pitanjima vezanim uz taj proces te su im predstavljeni primjeri najbolje prakse u državama članicama Europske unije, što će im olakšati rad na razvoju nacionalne strategije Zelene javne nabave.

»Primjena sustava zelene javne nabave znači primjenu pristupa životnog ciklusa u javnoj nabavi i omogućava nabavu proizvoda s manjim opterećenjem na okoliš. Ovakva analiza otkrit će troškove korištenja i odlaganja resursa, koji možda u nekom drugom procesu javne nabave neće dobiti odgovarajuću pozornost, što predstavlja priliku da se uštedi novac i zaštiti okoliš«, ističu u Ministarstvu.

Inicijativu "H2020" pokrenuli su ministri zaštite okoliša Euro-mediteranskog partnerstva na sastanku u Kairu 2006. radi čišćenja Mediterana do 2020., usmjeravajući se pritom na izvore onečišćenja koji su zaslužni za 80 posto ukupnog onečišćenja Mediterana: komunalni otpad, otpadne vode i industrijsko zagađenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik