Veliko interesovanje stranih kompanija za projekat izgradnje plovnog puta Dunav – Morava - Vardar

Bez autora
Nov 25 2012

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Milan Bačević izjavio je da postoji veliko interesovanje stranih investitora za izgradnju plovnog puta Dunav – Morava - Vardar.To ministarstvo trenutno pregovora o stvaranju uslova za pripremu i obezbeđivanje finansijske podrške za izradu prostornog plana, a veliko interesovanje za taj projekat pokazuju kompanije iz Rusije, Kine, Nemačke, Makedonije i Grčke.

Veliko interesovanje stranih kompanija za projekat izgradnje plovnog puta Dunav – Morava - VardarMinistar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Milan Bačević izjavio je da postoji veliko interesovanje stranih investitora za izgradnju plovnog puta Dunav – Morava - Vardar.

Bačević je u izjavi za Radio-televiziju Srbije istakao da to ministarstvo trenutno pregovora o stvaranju uslova za pripremu i obezbeđivanje finansijske podrške za izradu prostornog plana i dodao da veliko interesovanje za taj projekat pokazuju kompanije iz Rusije, Kine, Nemačke, Makedonije i Grčke.

Ministar je naveo da su strani investitori veoma zainteresovani i za eksploataciju uljnih škriljaca i izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

On je rekao da je projekat izgradnje tog gasovoda ušao u zakonom predviđeni postupak javnog uvida, koji ističe 6. decembra, a nakon toga, na osnovu urađenog nacrta zakona, biće proglašen projektom od nacionalnog značaja, čime se u velikoj meri olakšava i ubrzava proces početka njegove realizacije.

Prema njegovim rečima, osnovni cilj jeste da se izbegnu mogući nesporazumi i kašnjenja sa projektom oko eventualnih problema u postupku eksproprijacije.

Bačević je istakao da veliko interesovanje za projekat ekspoloatacije uljnih škriljaca u Aleksincu pokazuju neke kompanije iz Kine, Estonije i Kanade.

On je istakao da će za taj projekat krajem decembra ove godine biti raspisan međunarodni tender, na kome će posao dobiti onaj ko bude dao najpovoljniju ponudu.

Kada je reč o odobravanju ruskog zajma za budžet Srbije, ministar je rekao da je odluka o novoj milijardi dolara kredita načelno doneta i da se čeka formalna potvrda Vlade Ruske Federacije.

Taj kredit trebalo bi da bude odobren po kamati manjoj od šest odsto i sa rokom otplate od sedam godina, a prva tranša od 300 miliona dolara biće na raspolaganju do kraja godine, naveo je Bačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik