Vlada Japana donirala DZ Osečina opremu i ambulantno vozilo

Bez autora
Feb 07 2013

Direktor Doma zdravlja Osečina Dušan Milovanović i ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki potpisali su danas u Vladi Republike Srbije ugovor o donaciji Vlade Japana toj zdravstvenoj ustanovi u vidu opreme i ambulantnog vozila, čija vrednost iznosi približno 70.000 evra. Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović, koja je prisustvovala potpisivanju ovog dokumenta, iskazala je zahvalnost Vladi i narodu Japana na pomoći, pri čemu je naglasila da je od 1999. godine ta pomoć našoj zemlji iznosila više od 460 miliona evra. Vlada Japana pomogla je i opremanje četiri klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Japan je pružio i veliku pomoć u realizaciji skrining programa za rano otkrivanje karcinoma dojke kroz nabavku dva digitalna i 30 analognih mamografa, kao i edukaciju domaćih stručnjaka u toj zemlji.

Vlada Japana donirala DZ Osečina opremu i ambulantno voziloDirektor Doma zdravlja Osečina Dušan Milovanović i ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki potpisali su danas u Vladi Republike Srbije ugovor o donaciji Vlade Japana toj zdravstvenoj ustanovi u vidu opreme i ambulantnog vozila, čija vrednost iznosi približno 70.000 evra.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović, koja je prisustvovala potpisivanju ovog dokumenta, iskazala je zahvalnost Vladi i narodu Japana na pomoći, pri čemu je naglasila da je od 1999. godine ta pomoć našoj zemlji iznosila više od 460 miliona evra.

Đukić-Dejanović je navela da je Vlada Japana pomogla i opremanje četiri klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Japan je pružio i veliku pomoć u realizaciji skrining programa za rano otkrivanje karcinoma dojke kroz nabavku dva digitalna i 30 analognih mamografa, kao i edukaciju domaćih stručnjaka u toj zemlji.

Milovanović je ocenio da će ovom donacijom u Domu zdravlja Osečina biti poboljšan kvalitet zdravstvenih usluga i ubrzana dijagnostička procedura, uz ocenu da će najveću korist od nje imati pacijenti.

Od kada su se pre dve godine odvojili od ZC Valjevo našli su se u poziciji da nisu mogli da odrade svoj zadatak, već su ljudi bili primorani da na osnovne dijagnostičke procedure idu u Valjevo. Donacija, kako je precizirao Milovanović, sadrži ambulantno vozilo sa pratećom medicinskom opremom, hematološki analizator, kolposkop, pet sterilizatora i autoklav.

Cunozaki je naglasio da mu je posebno drago što je potpisao i ovaj donatorski ugovor pre nego što napusti Srbiju, 13. februara.

On je istakao da Ambasada Japana u Srbiji godišnje primi više od 250 molbi za donacije iz raznih ustanova, ali da je, zbog ograničenog budžeta, u mogućnosti da realizuje samo 10 projekata u Srbiji.

Zahvalnost Vladi i narodu Japana izrazio je i predsednik opštine Osečina Nenad Stevanović, koji je poručio da će ova pomoć omogućiti normalno funkcionisanje doma zdravlja u tom mestu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik