Vrednost radova na remontu Rafinerije oko 95 miliona evra

Bez autora
Apr 07 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović obišla je danas Rafineriju nafte Pančevo, gde su u toku radovi na kapitalnom remontu.

Đedović Handanović je navela podatak da je vrednost radova na remontu Rafinerije približno 95 miliona evra, kao i da je angažovano više od 3.000 radnika, uključujući i eksterne izvođače.

Ona je ukazala na to da, imajući u vidu obim i kompleksnost ovih radova, Ministarstvo zajedno sa republičkim inspektorima, rukovodstvom NIS-a i svima koji su uključeni u izvođenje remonta, prati sve aktivnosti kako bi posao bio završen kvalitetno i u predviđenom roku.

Prema njenim rečima, cilj je da, posle remonta, proizvodnja i rad Rafinerije budu još pouzdaniji, što znači i veću sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta.

Ministarka je tokom posete Rafineriji razgovarala sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim i poslovodstvom ove kompanije o dinamici aktivnosti na remontu.

Na sastanku je rečeno da postoje određena kašnjenja, od dva do tri dana, u odnosu na plan, pri čemu je postignut dogovor da se u narednih deset dana, zajedno sa NIS-om, intenzivno nadgledaju aktivnosti na remontu, kako bi odstupanja ostala minimalna, a Rafinerija što pre ušla u pun kapacitet.

Đedović Handanović je predočila da su zalihe nafte i naftnih derivata trenutno na nivou od 80 dana prosečne dnevne potrošnje i dodala da je NIS u prethodnom periodu povećao uvoz kako bi se obezbedile veće rezerve dok traje remont, koje su trenutno približno 50 odsto veće nego što je uobičajeno.

Ona je istakla da je ovaj remont najveći poduhvat koji se izvodi otkad je obnovljen rad Rafinerije nakon NATO bombardovanja, uz napomenu da je juče održan pomen za tri zaposlena koji su na taj dan 1999.  godine u bombardovanju izgubili živote.

Direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS Vladimir Gagić rekao je da je kapitalni remont koji je u toku u Rafineriji nafte Pančevo najkompleksniji u njenoj istoriji.

On je naveo da investicioni projekti, koji su obuhvaćeni remontom, treba da omoguće obnavljanje resursa i njihov pouzdaniji rad, ali i dalje unapređenje procesa proizvodnje i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik