Za gradnju regionalnog puta više od pola miliona evra

Bez autora
Aug 04 2011

Predsednici opštine Surdulica Novica Tončev i opštine Trn u Bugarskoj Stanislav Nikolov u Sofiji prekjuče su potpisali ugovor o prekograničnoj saradnji kojim je predviđena potpuna rekonstrukcija regionalnog putnog pravca Kostreševce - Palja uz sam granični prelaz između dve države. Ukupna vrednost projekta je 545.107 evra, a sredstva su odobrena iz IPA predpristupnog fonda EU nosiocu realizacije projekta opštini Surdulica. Opština Surdulica je nosilac projekta i već naredne nedelje raspisuje se tender za izvođača radova. Nastavlja se prekogranična saradnja sa prvim komšijama koji su već članovi EU. Komisija EU koja odobrava projekte prekogranične saradnje navela da je ovo jedan od najbolje napisanih projekata u ovom sektoru čija realizacija ima veliku korist po opštinu Surdulica i Trn. Iako je Bugarska članica EU, a Srbija za to ima podršku ove zemlje, postoje opštine i kod njih koje su nedovoljno razvijene.

Za gradnju regionalnog puta više od pola miliona evraPredsednici opštine Surdulica Novica Tončev i opštine Trn u Bugarskoj Stanislav Nikolov u Sofiji prekjuče su potpisali ugovor o prekograničnoj saradnji kojim je predviđena potpuna rekonstrukcija regionalnog putnog pravca Kostreševce - Palja uz sam granični prelaz između dve države. Ukupna vrednost projekta je 545.107 evra, a sredstva su odobrena iz IPA predpristupnog fonda EU nosiocu realizacije projekta opštini Surdulica.

- Naša opština je nosilac projekta i mi već naredne nedelje raspisujemo tender za izvođača radova. Posebno smo ponosni na činjenicu da nastavljamo prekograničnu saradnju sa našim prvim komšijama koji su već članovi EU - navodi za Danas Novica Tončev, predsednik Opštine Surdulica. Tončev precizira da je komisija EU koja odobrava projekte prekogranične saradnje navela da je ovo „jedan od najbolje napisanih projekata u ovom sektoru čija realizacija ima veliku korist po opštinu Surdulica i Trn“.

I Stanislav Nikolov, predsednik Opštine Trn, ukazuje na činjenicu da iako je Bugarska članica EU, a Srbija za to ima podršku njegove zemlje, postoje opštine i kod njih koje su nedovoljno razvijene.

- Dragoceno je što je osmišljen koncept prekogranične saradnje i mi tu imamo odličnog partnera u opštini Surdulica sa kojom odavno sarađujemo, ali sada imamo priliku da naši građani imaju i konkretne efekte te saradnje uz pomoć sredstava Unije - navodi za Danas Nikolov. On kaže da je opština Trn spremna na saradnju na ovakvim projektima i sa drugim opštinama juga centralne Srbije, pre svega iz Pčinjskog okruga i da tu postoji „veliki prostor za zajedničke projekte“.

Na osnovu ugovora, Surduličanima od ukupne vrednosti celog projekta pripada 396.643 evra i tim novcem biće potpuno rekonstruisan regionalni putni pravac Kostreševce - Palja u dužini od preko tri kilometara. Partnerska opština Trn dobila je sredstva u iznosu od 148.463 evra uz obavezu da nabavi vozilo kojim će se održavati ovaj putni pravac naročito u zimskom periodu.

- Mislim da na jugu Srbije imamo isuviše problema u svim sferama života, od ekonomije do putne privrede, a u državnoj kasi para nema. Otuda je bitno da ne kukamo jer su fondovi EU otvoreni pogotovu za projekte u oblasti ekologije, svih oblika infrastrukture, privredne i kulturne saradnje, a mi ih još uvek nedovoljno realno prepoznajemo - precizira predsednik surduličke opštine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik