Za projekte vodosnabdijevanja 30 miliona eura

Bez autora
Feb 05 2013

Zamjenica direktora tima za infrastrukturu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Lin O'Grady i direktorica KJKP “Vodovod i kanalizacija“ Muamera Srna potpisale su danas u Sarajevu supsidijarni ugovor o zajmu vezanom za projekte vodovoda i otpadnih voda. Potpisnice ugovora su naglasile njegov značaj u smislu ulaganja u vodovodni i kanalizacioni sistem i urednog vodosnabdijevanja. Očekuje se da se ubrzaju preostale aktivnosti po tom ugovoru, te da radovi započnu krajem ljeta. Potpisivanju ugovora prisustvovali su premijer KS-a Suad Zeljković i kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović. U idućih mjesec do mjesec i po dana će biti obavljene ostale formalnopravne procedure i krajem ljeta će započeti radovi neophodni za smanjenje gubitaka vode. Riječ je o postupcima i procedurama koje trebaju unaprijediti kompletan sistem vodosnabdijevanja KS-a.

Za projekte vodosnabdijevanja 30 miliona euraZamjenica direktora tima za infrastrukturu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Lin O'Grady i direktorica KJKP “Vodovod i kanalizacija“ Muamera Srna potpisale su danas u Sarajevu supsidijarni ugovor o zajmu vezanom za projekte vodovoda i otpadnih voda.

Potpisnice ugovora su naglasile njegov značaj u smislu ulaganja u vodovodni i kanalizacioni sistem i urednog vodosnabdijevanja. Očekuje se da se ubrzaju preostale aktivnosti po tom ugovoru, te da radovi započnu krajem ljeta.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su premijer KS-a Suad Zeljković i kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović.

Ministar Petrović je kazao da se nada da će u idućih mjesec do mjesec i po dana biti obavljene ostale formalnopravne procedure i da će krajem ljeta započeti radovi neophodni za smanjenje gubitaka vode. Riječ je o postupcima i procedurama koje trebaju unaprijediti kompletan sistem vodosnabdijevanja KS-a.

- Nadam se da ćemo u narednih pet do šest godina gubitke u vodovodnoj mreži KS-a svesti na evropske dozvoljene parametre i da će stanovnici imati uredno vodosnabdijevanje kvalitetnom vodom - kazao je Petrović.

Po njegovim riječima, ukupan iznos kredita je 30 miliona eura i trošit će se tri godine. Prva tranša je deset miliona eura i za nju su završeni svi projekti. Po deset miliona eura odnosi se na 2014. i 2015. godinu, a radit će se na vodovodnoj mreži, na poboljšanju elektrosnabdijevanja prije svega Bačeva, poboljšanju uvjeta za sigurno higijensko održavanje i tretman vode, a dio sredstva trebao bi biti namijenjen i za vodomjere.

Zeljković je pojasnio da je danas potpisan jedan od tri ugovora, te da će uslijediti potpisivanje ugovora između Vlade FBiH i EBRD-a, te supsidijarnog sporazuma između KS-a i Federacije.

Naglasio  je da je razgovarano i o imlementaciji drugog dijela kredita EBRD-a koji je vezan za saobraćajnice, te da su dogovorene aktivnosti koje trebaju ubrzati dinamiku implementacije tog projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik