Zajednički projekti za dobrobit Srbije i EU

Bez autora
Nov 29 2022

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom, poručivši tom prilikom da je jedan od ciljeva Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpuna harmonizacija propisa iz te oblasti sa propisima EU.

Vesić je istakao da je to ministarstvo potpuno otvoreno za rešavanje svih otvorenih pitanja u cilju zajedničkog rada za dobrobit Srbije i Evropske unije.

Kada su u pitanju primedbe iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, a koje se tiču ovog ministarstva, očekujem da do polovine sledeće godine bude objavljena prva verzija nacionalne transportne strategije i da se u Ministarstvu formira sektor kako bismo se sa jednog mesta bavili bezbednošću u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom saobraćaju, naglasio je on.

Ministar je ukazao na to da će sve primedbe iz navedenog izveštaja biti otklonjene, napomenuvši da naša infrastruktura i saobraćaj imaju mnogo dodirnih tačaka sa Evropskom unijom.

Mi smo, kako je ukazao, saobraćajno povezani sa Evropskom unijom i, iako nismo članica, neophodna je potpuna integracija Srbije u evropske transportne i saobraćajne tokove.

U toku je nekoliko zajedničkih projekata, kao što su izgradnja intermodalnog terminala u Batajnici, pruge Niš–Dimitrovgrad i železničke obilaznice oko Niša, kao i projektovanje i izgradnja brze pruge Beograd–Niš, naveo je Vesić.

Ministar je najavio da će Evropskoj uniji biti ponuđeni i novi infrastrukturni projekti, izrazivši pritom uverenje da će Unija nastaviti da pomaže Srbiji.

Prema njegovim rečima, građani Srbije treba da znaju da gotovo svi projekti EU imaju deo koji Srbija dobija kao grant i da je to dodatna podrška evropske zajednice naroda našoj zemlji.

Žiofre je istakao da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od izuzetnog značaja kada je reč o priključenju Srbije Evropskoj uniji i da se nada daljem nastavku već uspešne saradnje koju su imali dok je ministar Vesić bio u upravi Grada Beograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik