Željeznice BiH proslavile 140. godišnjicu: Stanje lošije nego prije

Bez autora
Dec 20 2012

Povodom jubileja 140 godina željeznica Bosne i Hercegovine danas je, u organizaciji Željeznica Federacije BiH upriličena svečanost na kojoj su prisustvovali predstavnici željeznica iz regije, poslovni partneri i ličnosti iz javnog, gospodarskog i političkog života Bosne i Hercegovine. Željeznica je u toku rata bila strašno razorena, preko 1,5 milijardi je bilo štete u ratnim dejstvima i ne može biti ni blizu nivou razvoja od prije, ali u svakom pogledu svaki dan sve više napreduje, razvija i stabiliziramo se. Došle su u respektabilnu poziciju i u toku prošle godine prevezle su skoro 9,2 miliona tona robe što je veliki pokazatelj za ovu regiju a posebno za željeznicu. U ŽFBiH ima oko hiljadu radnika viška, što je jedan od većih problema, te se Željeznica mora reorganizirati i uz pomoć države i Vlade Federacije dovesti na samoodrživ sistem a to se ne može postići bez ulaganja i investiranja od strane države.

Željeznice BiH proslavile 140. godišnjicu: Stanje lošije nego prijePovodom jubileja 140 godina željeznica Bosne i Hercegovine danas je, u organizaciji Željeznica Federacije BiH upriličena svečanost na kojoj su prisustvovali predstavnici željeznica iz regije, poslovni partneri i ličnosti iz javnog, gospodarskog i političkog života Bosne i Hercegovine.

Respektabilna pozicija

- Željeznica je u toku rata bila strašno razorena, preko 1,5 milijardi je bilo štete u ratnim dejstvima i ne možemo biti ni blizu nivou razvoja od prije, ali u svakom pogledu svaki dan sve više napredujemo, razvijamo i stabiliziramo se. Došli smo u respektabilnu poziciju i u toku prošle godine prevezli smo skoro 9,2 miliona tona robe što je veliki pokazatelj za ovu regiju a posebno za našu željeznicu, kazao je direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić.

Osmanagić je i ranije govorio kako u ŽFBiH ima oko hiljadu radnika viška, što je i ovom prilikom istakao kao jedan od većih problema, te kazao kako se Željeznica mora reorganizirati i uz pomoć države i Vlade Federacije dovesti na samoodrživ sistem a to se ne može postići bez ulaganja i investiranja od strane države. Kriza u kojoj se ovo preduzeće nalazi natjerala ih je da ukinu pojedine putničke linije zbog njihove nerentabilnosti, jer ni država ni Vlada FBiH ne izmiruju svoje obaveze. Putnički saobraćaj naime, ovo preduzeće godišnje dovodi u gubitak od preko 10 miliona maraka.

- Ako se sjetimo vremena od prije 20 i više godina možemo konstatovati da je stanje željezničkog sektora kako na području RS-a tako i u Federaciji tada bilo na znatno višem nivou. Imali smo dobre sisteme u službi saobraćaja, telekomandu saobraćaja, savremene sisteme komunikacije kojima smo obezbjeđivali direktnu vezu dispečerskog centra sa lokomotivama a danas toliko godina kasnije toga nemamo, tako da ne možemo biti zadovoljni stanjem u željeznicama, istakao je Dimšo Todorović, zamjenik izvršnog direktora Željeznica RS.

Dobra saradnja

Saradnja željeznica BiH sa regionalnim željeznicama kazali su, veoma je dobra međutim problem je što svaka država ide u restruktuiranje željeznica, a jedan od dodatnih problema jeste i skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

- Rukovodioci željeznica regiona na okruglom stolu prezentovali su stanje u svojim preduzećima i ustanovili smo da otprilike svi imamo iste probleme. Saglasni smo da je željeznica nešto što je neophodno svakoj državi i svaka država koja računa na kvalitetan razvoj mora i željeznici posvetiti posebnu pažnju. I mi željezničari moramo da promijenimo način razmišljanja, da se usmjerimo na naše korisnike i da onaj novac koji dobijamo iskoristimo tako što ćemo pružiti kvalitetnu uslugu građanima, kazao je predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore, Rešad Nuhodžić.

Pomoćnik federalnog ministar prometa i komunikacija Izet Mehinagić kazao je kako željeznica u BiH ima strateški značaj jer ako ne bi bilo željeznica tri mjeseca poslije toga ne bi bilo ni struje u BiH, ugalj se ne bi mogao prevoziti za termoelektrane, dakle BiH je osuđena na snažan željeznički sistem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik