Željeznice FBiH i Real Cargo Austrija potpisali pismo namjere o saradnji

Bez autora
Mar 04 2012

Predsjednik Uprave JP Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) Nedžad Osmanagić, predsjednik Uprave Rail Cargo Austria AG Gruppe (RCA) Erik Regter i direktor Express-Interfracht Austrija Zoltan Potvorszki potpisali su danas u Sarajevu pismo namjere radi uspostave saradnje između ovih kompanija. Predmet sporazuma je unapređivanje i razvoj transporta robe željeznicom, posebno na koridoru 5-C, od Luke Ploče prema srednjoj Evropi. Mora se intenzivirati i povećati obim transporta robe na tom koridoru i napraviti dobra konekcija na glavne transportne koridore, prije svega na panevropski koridor X. Imajući u vidu da je učešće željeznice u ukupnoj robnoj razmjeni BiH oko 10 posto ukupnog robnog potencijala koji iznosi više od četiri miliona tona, definirani su oblici i ciljevi saradnje. ŽFBiH i RCA će zajednički dogovarati i planirati realizaciju projekata radi porasta željezničkog transporta u izvozu i uvozu na području Federacije BiH na koridoru 5-C, a jedan od ciljeva je i povećanje kontejnerskog transporta.

Željeznice FBiH i Real Cargo Austrija potpisali pismo namjere o saradnjiPredsjednik Uprave JP Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) Nedžad Osmanagić, predsjednik Uprave Rail Cargo Austria AG Gruppe (RCA) Erik Regter i direktor Express-Interfracht Austrija Zoltan Potvorszki potpisali su danas u Sarajevu pismo namjere radi uspostave saradnje između ovih kompanija.

"Predmet sporazuma je unapređivanje i razvoj transporta robe željeznicom, posebno na koridoru 5-C, od Luke Ploče prema srednjoj Evropi", kazao je tom prilikom Osmanagić.

On je dodao da se mora intenzivirati i povećati obim transporta robe na tom koridoru i napraviti dobra konekcija na glavne transportne koridore, prije svega na panevropski koridor X.

Imajući u vidu da je učešće željeznice u ukupnoj robnoj razmjeni BiH oko 10 posto ukupnog robnog potencijala koji iznosi više od četiri miliona tona, kako je rekao Osmanagić, definirani su oblici i ciljevi saradnje.

"Planiramo povećati obim prijevoza na tom pravcu, biti konkurentan i pouzdan partner uz ekonomsku isplativnost u međunarodnom teretnom i kombinovanom saobraćaju", istakao je Osmanagić.

ŽFBiH i RCA će zajednički dogovarati i planirati realizaciju projekata radi porasta željezničkog transporta u izvozu i uvozu na području Federacije BiH na koridoru 5-C, a jedan od ciljeva je i povećanje kontejnerskog transporta.

Rail Cargo Austria je međunarodni nosilac kompletnih logističkih usluga i nudi optimalna logistička i transportna rješenja. Kao koncern, kako je istaknuto, garantuje optimalnu kombinaciju željezničkog, drumskog, avio i pomorskog transporta duž cijele logističke mreže.

S obzirom na to da je osnova transportne politike EU razvoj željezničkog i pomorskog saobraćaja, a posebno veza željeznica i lučkih terminala, uspostavljanje ovakve saradnje, kako su istakli potpisnici, od velikog je značaja za državu BiH i njenu integraciju u veliku evropsku porodicu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik