Zemljište za gradnju zatvora pripremali tri puta

Bez autora
Feb 09 2012

Da je izgradnja državnog zatvora BiH u Istočnom Sarajevu rupa bez dna, u kojoj se radovi izvode bez ikakve koordinacije i plana, govori činjenica da je zemljište za gradnju od 2006. godine do danas pripremano čak tri puta. Uređenje zemljišta i izgradnja betonskog zida oko budućeg zatvora, te nadgledanje radova i plate koje su zaduženima za to isplaćene, do sada su budžet BiH koštali više od 3,18 miliona maraka. Da se radi o nimalo štedljivom projektu govori i činjenica da je Ministarstvo pravde BiH izračunalo da bi izgradnja zatvora trebalo da košta čak 79,2 miliona maraka, od čega iz budžeta institucija BiH 12,9 miliona maraka. U Analizi realizacije Projekta izgradnje Državnog zatvora koju je izradio Helsinški komitet za ljudska prava u BiH navedeno je da je 2006. godine na uređenje građevinskog zemljišta, izradu plana parcelacije, snimanje objekta na terenu i za rentu potrošeno 1,16 miliona maraka. Kasnije je na ponovno izvođenje radova na uređenju tla i izgradnju betonskog zida u 2007. godini dato još 1,26 miliona.

Zemljište za gradnju zatvora pripremali tri putaDa je izgradnja državnog zatvora BiH u Istočnom Sarajevu rupa bez dna, u kojoj se radovi izvode bez ikakve koordinacije i plana, govori činjenica da je zemljište za gradnju od 2006. godine do danas pripremano čak tri puta.

Uređenje zemljišta i izgradnja betonskog zida oko budućeg zatvora, te nadgledanje radova i plate koje su zaduženima za to isplaćene, do sada su budžet BiH koštali više od 3,18 miliona maraka.

Da se radi o nimalo štedljivom projektu govori i činjenica da je Ministarstvo pravde BiH izračunalo da bi izgradnja zatvora trebalo da košta čak 79,2 miliona maraka, od čega iz budžeta institucija BiH 12,9 miliona maraka.

U Analizi realizacije Projekta izgradnje Državnog zatvora koju je izradio Helsinški komitet za ljudska prava u BiH navedeno je da je 2006. godine na uređenje građevinskog zemljišta, izradu plana parcelacije, snimanje objekta na terenu i za rentu potrošeno 1,16 miliona maraka.

Kasnije je na ponovno izvođenje radova na uređenju tla i izgradnju betonskog zida u 2007. godini dato još 1,26 miliona.

S tim iznosom gradnja zida nije završena, pa se nastavila i u 2008. godini, kada je za ponovno izvođenje radova na uređenju tla i izgradnju betonskog zida, te nadzor nad tim plaćeno dodatnih 338.509 maraka.

Godinu kasnije nije se ništa radilo, pa tako 2009. godine nije ništa potrošeno, a 2010. godine je na snimanje i izradu geodetske situacije, te geološka ispitivanja terena dato 333.250 maraka.

Tokom 2011. godine ponovo se pauziralo sa radovima, ali je zato na plate zaposlenima, za koje se ne navodi šta su radili, isplaćeno 71.157 maraka.

Od prvog projekta koji je radilo preduzeće “Tuš-Taš” iz Turske, a čiju je analizu naložila Razvojna banka Savjeta Evrope i Delegacije Evropske komisije, odustalo se zbog njegovog odstupanja od evropskih standarda. Drugi projekat završen je tek u aprilu 2010. godine.

Jedinica za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora osnovana je u junu 2010., a od formiranja do danas, radila je na analizama projekta, održavanju prezentacija, pripremi tenderske dokumentacije...

Krajem prošle godine počela je i revizija tendera glavnog projekta, odnosno izgradnje samog zatvora.

Iz Ministarstva pravde Republike Srpske više je puta ukazivano na netransparentnost prilikom realizacije projekta za gradnju državnog zatvora, a prošle godine RS se i zvanično povukla iz projekta.

- Prvobitna cijena projekta je povećana, tražili smo da nas izvijeste o svim detaljima, ali to se nije desilo, RS se povukla iz tog projekta - rekao je ranije ministar pravde Džerard Selman.

Iz Ministarstva pravde BiH su rekli da je do povećanja cijene gradnje i pomjeranja rokova došlo zbog zahtjeva Evropske komisije da se prvobitni projekat revidira.

- Usklađivanje sa najnovijim standardima u smislu obezbjeđenja oko 60 kvadratnih metara po zatvoreniku povećalo je ukupnu površinu zavoda sa 13.000 na 22.000 metara kvadratnih - rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da očekuju da “veliki” radovi počnu ove godine i da zatvor bude izgrađen 2013. kada će primiti prve zatvorenike i pritvorenike Suda BiH.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH zaključio je da je potrebno obezbijediti blagovremeno informisanje svih zainteresovanih strana, uključujući i širu javnost o toku realizacije svih aktivnosti i eventualnim problemima i preprekama u njihovoj implementaciji.

Poslije drugog sastanka u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, održanog u novembru 2011. godine u Sarajevu, Evropska komisija je izrazila zabrinutost po pitanjima uslova pod kojim se odvija gradnja, te naložila da se “hitno održi informativni sastanak sa učesnicima projekta kako bi se obezbijedilo puno razumijevanje projekta i budžeta”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik