Ada Ciganlija konkurisala za “Plavu zastavu”

Bez autora
Mar 03 2013

Najveće beogradsko kupalište Ada Ciganlija ponovo je konkurisalo za dobijanje “Plave zastave”, prestižno međunarodno priznanje koje se dodeljuje visoko uređenim i ekološki čistim plažama i marinama. Iz Javnog preduzeća “Ada Ciganlija” podsećaju da je to kupalište prvi nosilac tog vrednog priznanja na ovim prostorima, koje joj je dodeljeno za prošlu kupališnu sezonu, čime se pridružila najlepšim svetskim plažama.Za ovogodišnju “Plavu zastavu” ovo kupalište već je dobilo potvrdu nacionlanog žirija, dok se u naredna dva meseca očekuje odluka međunarodnog žirija.

Ada Ciganlija konkurisala za “Plavu zastavu”Najveće beogradsko kupalište Ada Ciganlija ponovo je konkurisalo za dobijanje “Plave zastave”, prestižno međunarodno priznanje koje se dodeljuje visoko uređenim i ekološki čistim plažama i marinama. Iz Javnog preduzeća “Ada Ciganlija” podsećaju da je to kupalište prvi nosilac tog vrednog priznanja na ovim prostorima, koje joj je dodeljeno za prošlu kupališnu sezonu, čime se pridružila najlepšim svetskim plažama.

Za ovogodišnju “Plavu zastavu” ovo kupalište već je dobilo potvrdu nacionlanog žirija, dok se u naredna dva meseca očekuje odluka međunarodnog žirija.

Ukoliko se dobije to pravo i za ovu kupališnu sezonu, to će biti dodatni motiv za nastavak aktivnosti na edukaciji iz oblasti podizanja ekološke svesti građana. JP “Ada Ciganlija” će u skladu sa tim organizovati pet aktivnosti koje će se odnositi na značaj pravilnog odlaganja otpada, zatim na biljni i životinjski svet Savskog jezera, ekološke radionice za najmlađe, kao i akcije koje će apostrofirati značaj očuvanja životne sredine u cilju podizanja kvaliteta čovekove okoline, istakao je direktor tog preduzeća Aleksandar Stamenković.

Za obeležje “Plava zastava” mogu se prijaviti plaže i marine koje ispunjavaju stroge kriterijume i poštuju međunarodne standarde, a odnose se, pre svega, na kvalitet vode koja mora da bude u skladu sa direktivama Evropske unije.

Voda u Savskom jezeru se uzorkuje dva puta sedmično, po utvrđenom kalendaru, i sprovodi se u nadležnoj instituciji, u ovom slučaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Rezultati analiza za prethodne tri godine su pokazali da je voda u Savskom jezeru najvišeg kvaliteta i da ispunjava stroge međunarodne kriterijume koji se odnose na kvalitet vode za kupanje. Rezultati merenja za ovu sezonu, kao i za prethodnu, biće vidno isticani na info-tablama, tako da će svaki posetilac Ade Ciganlije biti u prilici da se informiše o kvalitetu vode u jezeru, navode iz tog preduzeća.

Odluku o dodeli “Plave zastave” Adi Ciganliji prošle godine je doneo međunarodni žiri “Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine” na redovnom godišnjem zasedanju u Kopenhagenu, na kojem je, pored Ade, priznanje dodeljeno plažama i marinama severne zemljine hemisfere, koje su ispunile propisane kriterijume za dobijanje sertifikata.

Intelektualni vlasnik “Plave zastave” i međunarodni rukovodilac ovog programa je “Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine” (Foundation for Environmental Education – FEE), čije je sedište u Kopenhagenu, a koju je osnovao Evropski savet 1981. godine. Do sada je u svetu ustanovljeno više od 3.000 “Plavih zastava”, a u program je trenutno uključeno više od 30 evropskih, kao i značajan broj svetskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik