Administracija problem za investiranje u Srbiju

Bez autora
Jul 20 2011

Administrativne prepreke, takse, porezi i finansijska disciplina najveći su problemi za investiranje u Srbiji. Treba dodati i nemogućnost da mala i srednja preduzeća (MSP) ravnopravno učestvuju na tenderima i u javnim nabavkama. Veliki uspeh je to što sada preduzeće može da se osnuje za pet dana.I u EU i u Srbiji MSP su dominatna. U Evropskoj uniji ima 20 miliona MSP, odnosno 97,8 odsto, dok je u Srbiji lane bilo 314 hiljada MSP što je 99,8 odsto učešća na tržištu.

Administracija problem za investiranje u SrbijuAdministrativne prepreke, takse, porezi i finansijska disciplina najveći su problemi za investiranje u Srbiji.

Treba dodati i nemogućnost da mala i srednja preduzeća (MSP) ravnopravno učestvuju na tenderima i u javnim nabavkama, rekao je Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda.

On je na konferenciji za novinare na kojoj se raspravljalo o šansama i ograničenjima za razvoj preduzeća naglasio da je veliki uspeh to što sada preduzeće može da se osnuje za pet dana.

Mlađen Kovačević, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da su i u EU i u Srbiji MSP dominatna.

U Evropskoj uniji ima 20 miliona MSP, odnosno 97,8 odsto, dok je u Srbiji lane bilo 314 hiljada MSP što je 99,8 odsto učešća na tržištu. Kovačević je istakao da su perspektive za ekonomski razvoj ovog sektora tmurne.

- Razvoj MSP ima mnogo ograničenja. EU recimo preduzima značajne mere kada je reč o obrazovanju i ulaže u ljudski kapital, ali ipak su oni na visokom nivou. Srbiji ljudski kapital nije jača strana. S druge strane problem je i zaduženost Srbije čiji spoljni dug iznosi 24 milijarde evra - kaže on.

Šansu za razvoj MSP Kovačević vidi u srpskoj dijaspori koja šalje 5,5 milijardi evra godišnje. Planovi dijaspore su veliki, te treba naći adekvatan način da se usmere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik