APR: Najveći gubitaš lane Železara Smederevo

Bez autora
Jun 18 2012

Polovina neto gubitaka ukupne privrede iz 2011. skoncentrisana je u sto privrednih društava koja zapošljavaju 7,4 odsto od ukupnog broja radnika u Srbiji. Najveći neto gubitaš u srpskoj privredi u 2011. je "Ju es stil Srbija" iz Smedereva, današnja Železara Smederevo, sa gubitkom od 16 milijardi dinara, a zatim sledi "Galenika Beograd" sa gotovo 12 puta većim neto gubitkom u odnosu na prethodnu godinu, koji iznosi 12 milijardi dinara.Među neto gubitašima u prošloj godini su još i "Petrohemija", "Azotara Pančevo", "Agroživ", "Fijat automobili Srbija", "Hemofarm" iz Vršca...

APR: Najveći gubitaš lane Železara SmederevoPolovina neto gubitaka ukupne privrede iz 2011. skoncentrisana je u sto privrednih društava koja zapošljavaju 7,4 odsto od ukupnog broja radnika u Srbiji, izjavila je danas registrator Registra finansijskih izveštaja i boniteta u Agenciji za privredne registre (APR) Ružica Stamenković.

Najveći neto gubitaš u srpskoj privredi u 2011. je "Ju es stil Srbija" iz Smedereva, današnja Železara Smederevo, sa gubitkom od 16 milijardi dinara, a zatim sledi "Galenika Beograd" sa gotovo 12 puta većim neto gubitkom u odnosu na prethodnu godinu, koji iznosi 12 milijardi dinara.

Među neto gubitašima u prošloj godini su još i "Petrohemija", "Azotara Pančevo", "Agroživ", "Fijat automobili Srbija", "Hemofarm" iz Vršca...

- U ovih sto firmi su "smešteni" najveći gubici srpske privrede i upravo su to preduzeća na koje treba obratiti pažnju i videti kako sprovoditi politiku daljeg 'ozdravljenja' srpske privrede-  objasnila je Stamenković i dodala da na ovoj listi ima i sedam javnih preduzeća.

Železnice gubitaš sa profitom

U sto najvećih privrednih društava po kumuliranim gubicima skoncentrisano je preko polovine ukupnih kumuliranih gubitaka cele srpske privrede.

Prema rečima Ružice Stamenković, tih sto firmi sa akumuliranim gubicima zapošljavaju 13,8 odsto radnika i prosečno učestvuju sa 28,7 odsto u onovnim perfomansama srpske privrede.

Njihov ukupni kumulirani gubitak je 1.200 milijardi dinara i on je porastao za 10,1 odsto, za razliku od gubitaka ukupne privrede koja su porasli za 11,2 procenata.

Stamenković je objasnila i da se na spisku nalazi 24 privrednih društava koja su istovremeno i na listi "sto naj" po neto dobitku.

Takav su "slučaj", "Železnice Srbije" koje imaju kumulirane gubitke od 134 milijardi dinara i oni opterećuju poslovanje, ali je ovo društvo istovremeno zauzelo i četvrto mesto na listi "sto naj" privrednih društava po neto dobitku. Neto dobit Železnica Srbije je nastao kao rezultat otpisa dugova, a ne kao posledica uspešnog poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik