Autobus sa “euro 6“ iz Kragujevca

Bez autora
Mar 28 2010

Preduzeće "Vulović transport" je predstavilo gradski niskopodni autobus sa pogonom na komprimovani prirodni gas "Maz-Bik 203 CNG" proizveden u Kragujevcu.Radi se o domaćem proizvodu, koji su konstruisali srpski inženjeri, dodajući da je u njegovoj proizvodnji učestvovao i veliki broj domaćih proizvođača autokomponenata, a ugrađeni su delovi industrijske pneumatike "Prve petoletke" iz Trstenika. Autobus je proizveden u saradnji sa beloruskim MAZ-om i zadovoljava standard "euro 6".

Autobus sa “euro 6“ iz KragujevcaPreduzeće "Vulović transport" je predstavilo gradski niskopodni autobus sa pogonom na komprimovani prirodni gas "Maz-Bik 203 CNG" proizveden u Kragujevcu.

Tehnički direktor "Vulović transporta" Saša Milojević istakao je da se radi o domaćem proizvodu, koji su konstruisali srpski inženjeri, dodajući da je u njegovoj proizvodnji učestvovao i veliki broj domaćih proizvođača autokomponenata, a ugrađeni su delovi industrijske pneumatike "Prve petoletke" iz Trstenika.

Autobus je proizveden u saradnji sa beloruskim MAZ-om i zadovoljava standard "euro 6". Milojević je podsetio da "Vulović transport" već dugo sarađuje sa fabrikom Maz iz Belorusije, čiji je generalni distributer za Srbiju i dodao da je autobus "Maz-Bik 203 CNG" zajednički proizvod ta dva proizvođača.

Predstavnik ambasade Belorusije u Beogradu Sergej Čičuk ocenio je da je taj projekat "najperspektivniji" od svih projekata koji se realizuju u okviru belorusko-srpske saradnje.

Čičuk je ukazao da fabrika MAZ ne proizvodi takvu vrstu autobusa, ističući da je istraživanja, projektovanje i ceo posao na plasiranju tog proizvoda uradila upravo srpsko preduzeće "Vulović transport".

On je rekao da su u to vozilo ugrađeni delovi iz Srbije, Belorusije i Evropske unije, dodajući da je cilj da taj proizvod dobije status domaćeg proizvoda, kako bi moglo da bude plasirano ne samo na tržište Srbije, već i u EU i na tržište CEFTE.

Čičuk je naglasio da ta ambasada te zemlje podržava pomenutu saradnju MAZ-a i "Vulović transporta", jer kako je istakao, ne radi se samo o trgovini, već o višem nivou saradnje - industrijskoj kooperaciji.

Preduzeće "Vulović transport" je početak serijske proizvodnje autobusa sa pogonom na komprinovani prirodni gas najavilo za april ove godine, a kako je ukazano, ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji potpisani su sa 27 domaćih proizvođača autokomponenata, dok je porudžbina za početak serijske proizvodnje od 40 jedinica već ugovorena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik