Banjaluka: Grad se zadužuje za 160.000 KM

Bez autora
May 29 2014

Gradska uprava će podići kratkoročni kredit u iznosu od 160.000 KM za pokrivanje dijela prošlogodišnjeg deficita koji iznosi 1,64 miliona KM. Gradonačelnik Slobodan Gavranović kaže da je to dio odluke o pokriću kumuliranog deficita koju će odbornici razmatrati na zasjedanju gradskog parlamenta zakazanom za sutra.Ne radi se ni o kakvim novim sredstvima. Naš prijedlog je da kratkoročnom pozajmicom pokrijemo dio deficita i istovremeno obezbijedimo novčani tok za tekuću likvidnost, objasnio je Gavranović.

Banjaluka: Grad se zadužuje za 160.000 KMGradska uprava će podići kratkoročni kredit u iznosu od 160.000 KM za pokrivanje dijela prošlogodišnjeg deficita koji iznosi 1,64 miliona KM.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović kaže da je to dio odluke o pokriću kumuliranog deficita koju će odbornici razmatrati na zasjedanju gradskog parlamenta zakazanom za sutra.

- Ne radi se ni o kakvim novim sredstvima. Naš prijedlog je da kratkoročnom pozajmicom pokrijemo dio deficita i istovremeno obezbijedimo novčani tok za tekuću likvidnost - objasnio je Gavranović.

Tender za nabavku ovih sredstava objavljen je na internet stranici Gradske uprave pod nazivom "Obezbjeđenje kratkoročnog kredita", na ime finansiranja prenesenih obaveza iz 2013. godine i biće otvoren do 24. juna.

Kumulirani deficit u gradskoj kasi krajem 2013. godine iznosio je 6,68 miliona KM, od čega se 1,64 miliona KM odnosi na prošlu godinu.

- Dio deficita iz 2013. godine biće pokriven iz kreditnog zaduženja, dok će preostali dio budžetskog deficita iz 2012. godine biti pokriven smanjenjem javne potrošnje u ovoj, ali i u iduće dvije godine - navedeno je u odluci o pokriću deficita.

Predviđeno je da odbornici razmatraju i odluku o kratkoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 3,5 miliona KM za izmirenje prenesenih obaveza iz prethodnog perioda te pokriće dijela deficita iz 2013. godine.

- Zaduženje je planirano kod domaćih komercijalnih banaka. Kamatna stopa na planirani iznos kredita neće biti veća od 6,55 odsto na godišnjem novu. Pored toga, predviđeno je da se kredit otplaćuje godinu uz grejs period od tri mjeseca. Sredstva od kredita bila bi dostupna odmah poslije potpisivanja ugovora o zaduženju - navedeno je u odluci.

Odbornik SDS-a Milenko Jaćimović čudi se što je tender objavljen prije nego što je Skupština usvojila odluke o pokriću deficita i kratkoročnom zaduženju.

- Pitam se šta će biti ako odluke ne budu usvojene. Sami uslovi za podizanje kredita od 3,5 miliona KM su nepovoljni, a grad je toliko prezadužen da je svako novo zaduženje "omča oko vrata" likvidnosti budžeta i normalnog funkcionisanja grada - rekao je Jaćimović.

Isplata

Grad trenutno otplaćuje kratkoročni kredit od 3,5 miliona KM, a ostalo je još da bude otplaćeno 1,59 miliona KM kredita. Plan je da otplata ovog kredita bude završena krajem avgusta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik