Bankari poreznici tek od juna

Bez autora
Dec 28 2011

Da li poslodavci redovno uplaćuju dažbine državi, banke će, ukoliko bude usvojen predlog izmena Zakona o poreskom postupku, kontrolisati od tek juna. Ranije je najavljivano da će ta praksa početi u januaru, a rok je potom pomeren za mart kako bi banke mogle da se prilagode novim propisima.Najavljeno je i da će se, uz finansijsku naknadu, u kontrolu naplate poreza i doprinosa banke uključivati dobrovoljno. Taj amandman Odbor za finansije trebalo bi da podnese danas.

Bankari poreznici tek od junaBanke će, uz finansijsku naknadu, tek od juna kontrolisati naplatu poreza i doprinosa, ukoliko skupština usvoji predlog Vlade. Dug poslodavaca za porez na zarade i doprinose dostiže 317 milijardi dinara.

Da li poslodavci redovno uplaćuju dažbine državi, banke će, ukoliko bude usvojen predlog izmena Zakona o poreskom postupku, kontrolisati od tek juna. Ranije je najavljivano da će ta praksa početi u januaru, a rok je potom pomeren za mart kako bi banke mogle da se prilagode novim propisima.

Najavljeno je i da će se, uz finansijsku naknadu, u kontrolu naplate poreza i doprinosa banke uključivati dobrovoljno. Taj amandman Odbor za finansije trebalo bi da podnese danas.

Na glavni argument bankara - da kontrola naplate poreza i doprinosa nije posao privatnih banaka, već državnih institucija, poreznici odgovaraju da je kontrola i dalje u rukama Poreske uprave.

Međutim, posle ukidanja SDK-a, Uprava ne može efikasno da reaguje kada poslodavac ne plati obaveze, jer uvid u platni promet imaju banke.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević kaže da će banke samo sprečiti ovu pojavu, a poresko će uraditi softver i svim bankama, kojih ima 33, ponuditi logistiku da ovaj posao valjano vode.

To bi značilo da poslodavcu koji nije platio poreze i doprinose banka blokira i isplatu plata za radnike.

Bankari smatraju da to za njih ne bi bio poslovan potez. Za rešenje da se banke u taj posao ipak dobrovoljno uključuju, u Poreskoj upravi, koja je inicirala zakon, nemaju razumevanja.

"Nemate zakon koji daje mogućnost izbora, dobrovoljnosti. Ako nemate sankciju, jasno određenu formu tog člana, onda nemate ni propis", kaže Radosavljević.

Finansijska korist za banke

Poslodavce posebno brine najava da bi banke od dodatnog posla imale finansijsku korist.

"Kad bi to naplaćivale postoje samo dve adrese, jedno je budžet, drugo poslodavci, obično se to slomi na poslodavcima. Nikako ne bismo dobrovoljno prihvatili da plaćamo kontrolu samih sebe", kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

U ovom trenutku, dug poslodavaca državi za porez na zarade i doprinose dostiže 317 milijardi dinara.

Gotovo dve trećine tog novca trebalo bi da idu u penzijski fond. Sindikati smatraju da će, ako se tako nastavi, iduće godine još jedno povezivanje staža radnicima o trošku države biti neminovno.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović kaže da je očito da država gleda kroz prste onima koji to ne rade i daje mogućnost nekima da i narednih meseci ne ispunjavaju svoje obaveze.

Da li će, i na koji način, izmene Zakona o poreskom postupku uneti veću finansijsku disciplinu, trebalo bi da se zna do kraja nedelje. Osim Vlade i Odbora za finansije, na taj zakon amandmane je podnelo i 35 poslanika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik