Banke traže olakšice

Bez autora
Mar 17 2011

Bankari će se u četvrtak okupiti u Udruženju banaka Srbije. Cilj njihovog okupljanja je priprema konkretnog plana za odobravanje olakšica pri otplati kredita „starijih“ od godinu dana.Osnovne smernice, pripremljene u koordinaciji sa predsednikom Tadićem, premijerom Cvetkovićem i guvernerom Šoškićem, već su spremne. Pre svega, izvesno je da je najveći broj poslovnih banaka spreman za uvođenje predloženog grejs perioda od 18 do 24 meseca i da je moguće u to krenuti već narednog meseca.

Banke traže olakšiceBankari će se u četvrtak, kako je potvrđeno „Novostima“, okupiti u Udruženju banaka Srbije.

Cilj njihovog okupljanja je priprema konkretnog plana za odobravanje olakšica pri otplati kredita „starijih“ od godinu dana. Osnovne smernice, pripremljene u koordinaciji sa predsednikom Tadićem, premijerom Cvetkovićem i guvernerom Šoškićem, već su, prema tvrdnji bankara, spremne. Pre svega, izvesno je da je najveći broj poslovnih banaka spreman za uvođenje predloženog grejs perioda od 18 do 24 meseca i da je moguće u to krenuti već narednog meseca.

Da bi period otplate bio duži, kako kažu bankari, Narodna banka Srbije bi trebalo da njima ponudi neke olakšice, najverovatnije da im oslobodi deo obavezne devizne rezerve.

- Predstavnici Sosijete ženeral banke su prisustvovali sastanku sa predsednikom države, premijerom i guvernerom centralne banke, kao i predstavnici većine drugih banaka - rekao je Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral i dodao da je država izašla sa inicijativom da se omogući relaksacija kreditnog opterećenja stanovništva, a na bankama je da se opredele da li će se uključiti u takav program.

- Bankama je to u interesu, jer ako se građanima davanjem grejs perioda smanjuje rata, oni redovnije otplaćuju svoje obaveze i rizik za banke je manji.

Sosijete ženeral banka je prva banka koja je u sredu ponudila građanima grejs period do 24 meseca ukoliko žele da refinansiraju svoja zaduženja dinarskim kreditom i to bez plaćanja administrativnih troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik