Bekova „Deneza“ na vladinom spisku poželjnih građevinskih firmi

Bez autora
Apr 10 2011

Biće formirana višestranačka komisija za praćenje rekonstrukcije fudbalskog stadiona Čair i sportske hale Čair nakon javnih sumnji dela lokalne vlasti i opozicije da u rekonstrukciji navodno učestvuju i pojedine strane firme, kakva je „Deneza“ Milana Beka, kao i da obnova tih objekata košta znatno više od najpovoljnijih ponuda.Iz kabineta gradonačelnika već su upućeni pozivi parlamentarnim strankama da daju predstavnike za komisiju. Formiranje ovakve komisije „dogovoreno“ je na zajedničkom sastanku predstavnika odborničkih grupa vladajuće većine (DS, G17 plus, SPS).

Bekova „Deneza“ na vladinom spisku poželjnih građevinskih firmiGradonačelnik Niša Miloš Simonović potvrdio je da će biti formirana višestranačka komisija za praćenje rekonstrukcije fudbalskog stadiona Čair i sportske hale Čair nakon javnih sumnji dela lokalne vlasti i opozicije da u rekonstrukciji navodno učestvuju i pojedine strane firme, kakva je „Deneza“ Milana Beka, kao i da obnova tih objekata košta znatno više od najpovoljnijih ponuda.

Iz kabineta gradonačelnika već su upućeni pozivi parlamentarnim strankama da daju predstavnike za komisiju.

Formiranje ovakve komisije „dogovoreno“ je na zajedničkom sastanku predstavnika odborničkih grupa vladajuće većine (DS, G17 plus, SPS), kojem je prisustvovao i Simonović (DS), a koji je sazvao predsednik Skupštine grada Mile Ilić (SPS) odmah nakon što je republički poslanik, gradski odbornik i lider niške G17 plus Branislav Jovanović na sednici SG, prošle srede, izneo javne sumnje ove vrste. Na sastanku nije postignut dogovor oko zahteva Jovanovića, koji je i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada, da Direkcija dobije nadzor nad rekonstrukcijom stadiona i hale. Direkciju je, inače, osnovao grad i u njenu nadležnost spada i nadzor građevinskih radova, ali su nadzorne poslove nad rekonstrukcijom stadiona i hale dobile druge firme na tenderu.

- Posao na rekonstrukciji stadiona Čair dobio je devetočlani konzorcijum koji predvodi niška firma MD „Gradnja, inženjering, transport“ (GIT), u kojem se nalazi i firma „Deneza“, ali ona nije nosilac rekonstrukcije. Reč je o beogradskoj, a ne stranoj firmi koja, između ostalog, učestvuje u izvođenju radova na Babinom zubu na Staroj planini, a njena vlasnička struktura se nije gledala. Rekonstrukciju stadiona Čair finansiraju Nacionalni investicioni plan i grad, na osnovu uredbe Vlade o pomoći domaćoj građevinskoj operativi, pa je mogu obavljati samo neke od 27 referentnih firmi sa spiska Ministarstva za prostorno planiranje, rudarstvo i zaštitu životne sredine. U rekonstrukciji hale Čair, pak, ne učestvuje „Deneza“, već druge četiri firme, tri niške i jedna beogradska. „Deneza“ jeste konkurisala i za taj posao, zajedno sa jednom niškom firmom, ali ga nije dobila - rekli su novinarima Simonović i šef odborničke grupe DS u SG Goran Krivačević, dodajući da su tenderi za izbor firmi koje će izvoditi i nadzirati rekonstrukciju stadiona i hale bili „transparentni i legalno sprovedeni“.

Jovanović je na sednici SG i nakon nje kazao da u radovima na rekonstrukciji sportske hale Čair učestvuje „Deneza“, koja je, po njegovim saznanjima, „Bekova firma registrovana na Kipru“, što je „kršenje uredbe Vlade o pomoći domaćoj građevinskoj operativi“. On je sugerisao da su demokrate, s gradonačelnikom Simonovićem na čelu, odgovorne što rekonstrukcija stadiona Čair košta 9,5 miliona evra umesto 5,8 miliona evra, koliko bi koštala po projektu firme „Niš-projekt“, koji nije uzet u obzir, kao što i celu rekonstrukciju hale Čair, koja staje više od 500 miliona dinara, plaća samo grad iz kredita, bez podrške NIP-a. Njegov predlog da se formira višestranačka komisija za praćenje rekonstrukcije stadiona i hale podržali su u svojim istupima odbornici opozicionih stranaka (SRS, DSS i LDP).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik