Besplatna putarina za osobe sa invaliditetom

Bez autora
May 19 2014

Osobe sa invaliditetom imaju prava na besplatnu putarinu, ali većina nije ni obaveštena o novim procedurama koje su na snazi od početka ove godine, upozoravaju iz Asocijacije potrošača Srbije. Nova procedura za ostvarivanje ovog prava objavljena je na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u „Vodiču kroz prava osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji” i na sajtu JP „Putevi Srbije”.Kako bi došli do prava na besplatno korišćenje državnih autoputeva, najpre je potrebno da na sajtu JP „Putevi Srbije” preuzmu elektronski zahtev za oslobađanje od plaćanja putarine.

Besplatna putarina za osobe sa invaliditetomOsobe sa invaliditetom imaju prava na besplatnu putarinu, ali većina nije ni obaveštena o novim procedurama koje su na snazi od početka ove godine, upozoravaju iz Asocijacije potrošača Srbije.

Nova procedura za ostvarivanje ovog prava objavljena je na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u „Vodiču kroz prava osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji” i na sajtu JP „Putevi Srbije”. Kako bi došli do prava na besplatno korišćenje državnih autoputeva, najpre je potrebno da na sajtu JP „Putevi Srbije” preuzmu elektronski zahtev za oslobađanje od plaćanja putarine.

Neophodno je zatim popuniti zahtev, kopirati saobraćajnu dozvolu i ličnu kartu i pripremiti overenu kopiju rešenja Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje. Potrebna je i fotografija u elektronskoj formi, a, kako je navedeno, sve to bi trebalo narezati na disk, spakovati u kovertu i uz broj telefona i i-mejl adresu poslati na adresu JP „Putevi Srbije”.

U APOS-u podsećaju da je osobama sa invaliditetom sve teže da ostvaruju prava koja su im garantovana zakonima Srbije zbog nepristupačnih i neprilagođenih prilaza raznim institucijama, ali sve češće i komplikovanih procedura zbog kojih im je često lakše da se povlastica odreknu. U ovoj potrošačkoj organizaciji navode i primer ostvarivanja prava na posebno obeležen parking.

– Jasno uputstvo „gde i kako do fa- mozne nalepnice za parking” za osobe sa invaliditetom koje žive u provinciji – postoji samo na internetu. Tamo će tek na pojedinim sajtovima (prezentacije grada ili javnih preduzeća za parking) saznati da nalepnicu koja im potvrđuje pravo na korišćenje parking mesta za osobe za invaliditetom izdaju – samo gradski parking servisi – kažu u APOS-u. Dakle, kako bi ove osobe ostvarile pravo na parking mesto ispred lokalnog marketa u Bečeju ili Kruševcu, potrebno je da se zapute u Beograd ili Novi Sad. Pre toga, naravno, treba prikupiti potrebnu dokumentaciju.

Najpre, iz lokalne filijale Penzijsko-invalidskog osiguranja preuzeti uverenje o stepenu invaliditeta. Potom se sa istim obratiti sektoru za boračku i invalidsku zaštitu Sekretarijata za socijalnu zaštitu u Beogradu i čekati rešenje kojim se priznaje pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima.

Uz uverenje i rešenje, potrebno je pripremiti dve fotografije i kopiju saobraćajne dozvole. Zanimljivo je da u „Vodiču kroz prava osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji” Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku stoji i da se „povlastice prilikom parkiranja osobe sa invaliditetom ostvaruju zavisno od autonomnih propisa lokalnih vlasti”, iako većina opština u Srbiji nema posebne interne propise koje regulišu ili olakšavaju ovu proceduru, navode u APOS-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik