Besplatno zemljište samo proizvođačima

Bez autora
Mar 19 2012

Vlasnici malih i srednjih preduzeća od petka imaju mogućnost da od svojih lokalnih samouprava dobiju do 25 ari zemljišta u dugogodišnji zakup po ceni nižoj od tržišne ili čak bez naknade.Uslov da se od opštine ili grada dobije parcela je da se preduzeće bavi isključivo proizvodnom delatnošću, zatim da investitor u roku od dve godine izgradi objekat na tom zemljištu, a da u roku od pet godina za svaka dva ara zaposli najmanje jednog novog radnika na neodređeno vreme.

Besplatno zemljište samo proizvođačimaVlasnici malih i srednjih preduzeća od petka imaju mogućnost da od svojih lokalnih samouprava dobiju do 25 ari zemljišta u dugogodišnji zakup po ceni nižoj od tržišne ili čak bez naknade.

Uslov da se od opštine ili grada dobije parcela je da se preduzeće bavi isključivo proizvodnom delatnošću, zatim da investitor u roku od dve godine izgradi objekat na tom zemljištu, a da u roku od pet godina za svaka dva ara zaposli najmanje jednog novog radnika na neodređeno vreme. Ukoliko opština bez naknade ili po minimalnoj ceni dodeli investitoru parcelu od 20 ari, on mora da zaposli minimum deset novih radnika.

Ovo je rezultat izmena Uredbe o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta po ceni manjoj od tržišne ili bez naknade, koje je u petak usvojila Vlada Srbije na predlog Ministarstva prostornog planiranja.

- Zemljište će se davati u zakup na rok do 99 godina, a svi bitni elementi, poput opisa parcele, dužine zakupa biće precizirani ugovorom - kaže Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

- Ovo je prva od mera Vlade Srbije za pomoć malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a verovatno i jedna od najvažnijih, s obzirom na to da je njima pomoć najpotrebnija oko zemljišta u "start-ap" fazi. U slučaju da investitor ne ispuni ugovorom preuzete obaveze, lokalne samouprave će moći jednostrano da raskinu ugovor o zakupu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik