Bez poskupljenja gasa

Bez autora
Jan 25 2012

Gas za potrošače u Srbiji neće poskupeti, uprkos povećanju cene tog energenta u svetu, a to je tako zahvaljujući sporazumu sa ruskim partnerom.Gas neće poskupeti jer je u poslednjem ugovoru, zaključenom pre očekivanog dugoročnog sporazuma sa Rusima, "Srbijagas" dobio popust od 12 odsto, što je praktično omogućilo da se rast svetske cene gasa uopšte ne oseti u Srbiji".

Bez poskupljenja gasaGas za potrošače u Srbiji neće poskupeti, uprkos povećanju cene tog energenta u svetu, kaže generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. Do kraja marta nacrt sporazuma sa Rusima o dugoročnom snabdevanju gasom, napominje Bajatović.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da gas za potrošače u Srbiji neće poskupeti, uprkos povećanju cene tog energenta u svetu, napomenuvši da je tako zahvaljujući sporazumu sa ruskim partnerom.

"Gas neće poskupeti jer je u poslednjem ugovoru, zaključenom pre očekivanog dugoročnog sporazuma sa Rusima, 'Srbijagas' dobio popust od 12 odsto, što je praktično omogućilo da se rast svetske cene gasa uopšte ne oseti u Srbiji", rekao je Bajatović posle potpisivanja ugovora o saradnji tog javnog preduzeća i Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Bajatović je istakao da je gas za naše tržište čak i nešto pojeftnio, ali kako je objasnio nema uslova da se potrošačima snizi cena, jer je ona već dugo nerealno niska.

Najavljujući da će u drugoj polovini februara biti nastavljeni razgovori sa ruskim partnerom, Bajatović je rekao da bi mogao da se očekuje i dodatni popust na cenu gasa za našu zemlju.

Prema njegovim rečima, do kraja marta može se očekivati prvi nacrt ugovora sa Rusima o dugoročnom, odnosno desetogodišnjem snabdevanju Srbije gasom, koje bi najpre trebalo da razmotri Vlada Srbije kako bi se stekli uslovi za potpisivanje tog sporazuma.

"Kada sporazum verifikuju odgovarajući državni organi dveju zemalja, biće stvoreni uslovi za potpisivanje tog ugovora", naveo je Bajtović.

Govoreći o pregovorima sa Mađarima za smanjenje transportnih troškova za gas kroz tu zemlju, Bajatović je istakao da ukoliko ovih dana ne bude ostvaren dogovor sa Mađarima o smanjenju transportne cene gasa "Srbijagas" će zatražiti sudsku arbitražu u Cirihu.

"Ishod te arbitraže odrediće buduću saradnju 'Srbijagasa' i mađarskog transportera", rekao je Bajatović.

Generalni direktor "Srbijagsa" je objasnio da ugovor između tog preduzeća i mađarskog partnera nije kršen, dodavši da na osnovu evropskih direktiva "Srbijagas" ima mogućnost da snizi cenu transportnih troškova kroz Mađarsku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik