Bezbednost mleka u Srbiji pod kontrolom

Bez autora
Feb 19 2013

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da zdravlje građana nije ugroženo konzumiranjem mleka koje se nalazi u rafovima prodavnica u Srbiji.Dodatna ispitivanja u okviru vanredne inspekcijske kontrole mleka, koja je sprovođena od početka februara ove godine, potvrdila su i mogućnost prisustva aflatoksina M1 iznad dozvoljenih vrednosti u nekim uzorcima mleka, ali je nivo daleko manji od koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme.

Bezbednost mleka u Srbiji pod kontrolomMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da zdravlje građana nije ugroženo konzumiranjem mleka koje se nalazi u rafovima prodavnica u Srbiji.

U saopštenju se navodi da su dodatna ispitivanja u okviru vanredne inspekcijske kontrole mleka, koja je sprovođena od početka februara ove godine, potvrdila i mogućnost prisustva aflatoksina M1 iznad dozvoljenih vrednosti u nekim uzorcima mleka, ali da je nivo daleko manji od koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme.

Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka unutar istog mleka, resorno ministarstvo će po preporuci Referentne laboratorije EU poslati sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može sa preciznošću da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mleku.

Veterinarska inspekcija naložila je povlačenje iz prometa mleka čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina M1, dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije.

Inspekcije Ministarstva poljoprivrede utvrdiće sa kojih farmi muznih krava potiče mleko čiji su uzorci pokazali povišen nivo aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mleka sa tih farmi, a uvešće i pojačanu kontrolu uvoznog mleka, s obzirom na to da je reč o regionalnom problemu.

Poljoprivredna i veterinarska inspekcija započele su novu vanrednu kontrolu stočne hrane koja je uzročnik pojave aflatoksina u mleku. Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini isčezavaju iz mleka.

Industrijama mleka data je instrukcija o obaveznoj dnevnoj samokontroli sirovog mleka i gotovih proizvoda.

U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo deset puta veće nego danas (0,5 umesto sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu), što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Resorno ministarstvo je upozorilo na sve češće pokušaje da se senzacionalističkim pristupom vrlo ozbiljnim i značajnim temama ugrožavaju ekonomski interesi Srbije, u ovom slučaju njenih proizvođača i prerađivača mleka, kao i da se unosi bespotrebna panika među stanovništvom, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik