BiH ekonomski u rangu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, u regionu najnaprednija Crna Gora

Bez autora
Jun 05 2019

Evropska statistička agencija Eurostat objavila je najnoviji bilten sa statističkim podacima zemalja koje su kandidati za članstvo Evropske unije, a bruto domaći proizvod po stanovniku Bosne i Hercegovine je, prema tim podacima, 2017. godine iznosio 4.400 eura.Pokazatelji zemalja kandidata su upoređeni s prosjekom Evropske unije, gdje je BDP po stanovniku te godine iznosio 30 hiljada eura, što je daleko od standarda ne samo u BiH, već i u drugim zemljama u okruženju. Agencija za statistiku BiH još nikada nije objavila podatke BDP-a po stanovniku za 2018. godinu. Najveći BDP po stanovniku u regiji je imala Crna Gora sa 6.900 eura, a zatim Srbija sa 5.600 eura.

BiH ekonomski u rangu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, u regionu najnaprednija Crna GoraEvropska statistička agencija Eurostat objavila je najnoviji bilten sa statističkim podacima zemalja koje su kandidati za članstvo Evropske unije (EU), a bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku Bosne i Hercegovine je, prema tim podacima, 2017. godine iznosio 4.400 eura.

Pokazatelji zemalja kandidata su upoređeni s prosjekom Evropske unije, gdje je BDP po stanovniku te godine iznosio 30 hiljada eura, što je daleko od standarda ne samo u BiH, već i u drugim zemljama u okruženju.

Agencija za statistiku BiH još nikada nije objavila podatke BDP-a po stanovniku za 2018. godinu.

Najveći BDP po stanovniku u regiji je imala Crna Gora sa 6.900 eura, a zatim Srbija sa 5.600 eura. Makedonci imaju 4.800 eura po stanovniku, a Albanci svega 4.000 eura. Na začelju je Kosovo sa 3.600 eura po stanovniku

Turska je među zemljama kandidatima za EU imala 2017. godine daleko najbolji prosjek BDP-a po stanovniku – 9.400 eura. No, uprkos tome, prosjek BDP-a u EU
je 3,2 puta veći nego u Turskoj.

U 2010. i 2011. godini, nakon svjetske ekonomske krize, zabilježen je solidan ekonomski rast u svim zemljama kandidatima za članstvo u EU, osim u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naročito velik rast zabilježen je tek u Turskoj.

Pad ekonomske proizvodnje zabilježen je 2012. godine u četiri zemlje regiona, među kojima je najveći pad, od −0,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, imala Bosna i Hercegovina. No, ništa bolje nisu prošle ni Crna Gora, Makedonija i Srbija.

U 2013. došlo je do rasta BDP-a u svim zemljama kandidatima, a trend je nastavljen i 2014. godine s iznimkom u Srbiji, gdje je pao za 1,6 posto. Pritom su Bosna i Hercegovina i Kosovo najslabije napredovali.

Bosna i Hercegovina je solidan rast postigla 2015. i 2016. godine, ali podaci za 2017. godinu nisu navedeni.

Eurostat se prilikom izrade biltena služio podacima nacionalnih agencija za statistiku, prenosi Klix.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik