BiH koristi samo trećinu svog izvoznog potencijala

Bez autora
May 27 2014

Bosna i Hercegovina koristi samo trećinu svog izvoznog potencijala, navodi se u najnovijem istraživanju Svjetske banke. Manji procenat izvoza u jugoistočnoj Evropi ima samo Albanija.Povećanje trgovine s EU bi moglo pomoći povećanju zaposlenosti i rasta, kao i pomoći zemljama na rješavanju makroekonomskog disbalansa. Povećanje mogućnosti za izvoz bi potaklo domaću poizvodnju i povećalo ekonomski rast putem neto izvoznih kanala, navodi se u istraživanju.

BiH koristi samo trećinu svog izvoznog potencijalaBosna i Hercegovina koristi samo trećinu svog izvoznog potencijala, navodi se u najnovijem istraživanju Svjetske banke, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Manji procenat izvoza u jugoistočnoj Evropi ima samo Albanija.

- Povećanje trgovine s EU bi moglo pomoći povećanju zaposlenosti i rasta, kao i pomoći zemljama na rješavanju makroekonomskog disbalansa. Povećanje mogućnosti za izvoz bi potaklo domaću poizvodnju i povećalo ekonomski rast putem neto izvoznih kanala – navodi se u istraživanju. BiH najviše prema posljednjim podacima izvozi električnu energiju.
 
Stručnjaci ove organizacije ističu da BiH mora poduzeti mjere da se poveća izvoz čime bi otvorili mogućnost za nova radna mjesta. Ističu potrebu pojednostavljivanja procedura za izvoz. Izvoznicima iz BiH treba 16 dana da izvezu robu. Istovremeno, loša transportna infrastruktura usporava i nije stimulativna za izvoz, a Svjetska banka predlaže i veće korištenje Save za plovnog puta, prenosi Patria (NAP).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik