Bolji biznis za bolje društvo

Bez autora
Jul 03 2014

Tokom prošle godine kompanije članice Foruma poslovnih lidera podržale su preko 1300 organizacija, uložile su preko milijardu dinara u društveno odgovorne aktivnosti, od čega je najviše – 594 miliona investirano u projekte usmerene na unapređenje životne sredine, a preko 424 miliona u programe angažovanja u lokalnim zajednicama, saopštio je Frederic Coin, predsednik Foruma poslovnih lidera Srbije, na konferenciji za novinare održanoj u Sosijete ženeral banci.Veoma nam je drago što smo, kao mreža koja okuplja vodeće kompanije posvećene društveno odgovornom poslovanju, 2011. godine pokrenuli godišnji upitnik o angažovanju kompanija članica, jer na ovaj način želimo da izmerimo uticaje koje kao biznis ostvarujemo na društvo. Takođe, želimo da podstaknemo i pojedinačne kompanije da izveštavaju o svojim uticajima kako bismo pozitivne primere istakli i njima inspirisali i ostale da se angažuju, a one negativne uticaje svake godine smanjivali, izjavio je Kuen.

Bolji biznis za bolje društvoTokom prošle godine kompanije članice Foruma poslovnih lidera podržale su preko 1300 organizacija, uložile su preko milijardu dinara u društveno odgovorne aktivnosti, od čega je najviše – 594 miliona investirano u projekte usmerene na unapređenje životne sredine, a preko 424 miliona u programe angažovanja u lokalnim zajednicama, saopštio je Frederic Coin, predsednik Foruma poslovnih lidera Srbije, na konferenciji za novinare održanoj u Sosijete ženeral banci.

Veoma nam je drago što smo, kao mreža koja okuplja vodeće kompanije posvećene društveno odgovornom poslovanju, 2011. godine  pokrenuli godišnji upitnik o angažovanju kompanija članica, jer na ovaj način želimo da izmerimo uticaje koje kao biznis ostvarujemo na društvo. Takođe, želimo da podstaknemo i pojedinačne kompanije da izveštavaju o svojim uticajima  kako bismo pozitivne primere istakli i njima inspirisali i ostale da se angažuju, a one negativne uticaje svake godine smanjivali, izjavio je Kuen.

Na upitnik je odgovorilo 17 kompanija, članica Foruma poslovnih lidera: Atlantic Grupa, Banca Intesa, British American Tobacco, Coca-Cola Hellenic, Državna lutrija Srbije, EY, Erste Bankа, Eurobank, Holcim Srbija, KPMG, Mercator-S, Philip Morris International, Societe Generale Srbija, Victoria Group, VIP mobile, Telekom Srbija i Titan Cementara Kosjerić

Ovih 17 kompanija ukupno  je u prošloj godini uložilo 424.062.383,70 dinara u različite projekte podrške lokalnim zajednicama, a od ukupnog iznosa 91% čini novčana podrška, ostatak robne donacije. Programima korporativne filantropije istovremeno su doprineli i zaposleni sa 2.520.937,00 dinara donacija koje su sakupili, kao i 9900 sati  rada koje su posvetili društvenim ciljevima uz podršku svoje kompanije.

Kompanije najčešće neguju dugoročna partnerstva, pa su tako sa 76% partnera sarađivale i u prethodne dve godine. Najčešći partneri su organizacije civilnog društva, među kojima raste značaj fondacija, ali neretko partnere na projektima angažovanja u lokalnoj zajednici čine i državne institucije. Obrazovanje, zaštita životne sredine, kultura i umetnost kao i davanja u humanitarne svrhe predstavljaju društvene teme koje najveći broj kompanija podržava.

Tokom 2013. godine 594 studenata i učenika obavilo je stručno usavršavanje u kompanijama koje su učestvovale u istraživanju, dok je za usavršavanje zaposlenih izdvojeno ukupno 344.105.810,35 dinara.

U projekte usmerene na zaštitu životne sredine investirano je 594.047.285,00 dinara, dok je na reciklažu predato 2.609.341,96 kg različitih vrsta otpada, od čega najviše papira u iznosu od 1.510.982,00 kg. U 9 kompanija koje preračunavaju karbonski otisak, on je u 2013. godini iznosio 571.522,41 tCO2/god.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik