Bus blus sistem na snazi 1. februara

Bez autora
Jan 08 2012

Personalizovane elektronske karte za javni prevoz putnici će moći da dopunjavaju od 25. januara, a njihova upotreba počeće od 1. februara, kada će ceo "Bus plus" sistem biti pušten u rad. Druge dve vrste elektronskih karata, plastične nepersonalizovane, čija izrada košta 250 dinara i važi tri godine, kao i papirne nepersonalizovane, koje koštaju 40 dinara i važe tri meseca, moći će da se kupe posle 15. januara.U Direkciji za javni prevoz ponavljaju da će peronalizovane karte sa slikom i imenom korisnika moći da se dopune po ceni sadašnje mesečne markice na 800 lokacija širom Beograda, među kojima su kiosci "Future", "Štampe" i druge prodavnice. Takođe, druga zona je ukinuta za sve korisnike javnog prevoza koji plaćaju mesečnu kartu.

Bus blus sistem na snazi 1. februaraPersonalizovane elektronske karte za javni prevoz putnici će moći da dopunjavaju od 25. januara, a njihova upotreba počeće od 1. februara, kada će ceo "Bus plus" sistem biti pušten u rad.

Druge dve vrste elektronskih karata, plastične nepersonalizovane, čija izrada košta 250 dinara i važi tri godine, kao i papirne nepersonalizovane, koje koštaju 40 dinara i važe tri meseca, moći će da se kupe posle 15. januara.

U Direkciji za javni prevoz ponavljaju da će peronalizovane karte sa slikom i imenom korisnika moći da se dopune po ceni sadašnje mesečne markice na 800 lokacija širom Beograda, među kojima su kiosci "Future", "Štampe" i druge prodavnice. Takođe, podsećaju da je druga zona ukinuta za sve korisnike javnog prevoza koji plaćaju mesečnu kartu.

- U zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, putnici koji koriste pretplatne karte sada će plaćati istu cenu - objašnjava Goran Stanojević iz Direkcije za javni prevoz.

- To znači da će sve zaposlene mesečna karta stajati 2.680 dinara, za srednjoškolce, studente, penzionere, invalide, nezaposlene, žene od 60 do 65 godina i izbegle pretplatna povlašćena karta je 1.000 dinara, a za osnovce 600 dinara.

Cene pojedinačnih karata i dalje će biti različite po zonama.

Na pomenutim prodajnim mestima građani će moći da nabave i nepersonalizovane karte - elektronsku, koju će moći da dopunjavaju više puta u bilo kojem iznosu, a u prodaji će biti i papirna, koja može da se dopunjava sa najviše 500 dinara kredita.

Prilikom vožnje, kada korisnik overi nepersonalizovanu kartu, sa nje će biti skinuta suma u vrednosti jedne karte, što znači 60 ili 95 dinara, zavisno od zone.

Građani koji retko koriste javni prevoz ili turisti imaće i četvrtu mogućnost, a to je kupovina karte za jednu vožnju kod vozača u vozilu.

- Putnici sve vrste karata, osim kupljenih kod vozača, moraju da validiraju prilikom ulaska u vozilo tako što će je približiti automatu, a ceo proces traje manje od sekunde i neće stvarati dodatne gužve - ističe Stanojević.

- Bitno je i to da će validatori za očitavanje karata raditi samo dok je vozilo na stanici, a ne i tokom vožnje. Kada kontrolor uđe u vozilo, on će sa posebnim aparatom moći da očita da li je putnik platio vožnju, kao i da blokira kartu onima koji to nisu učinili.

U Direkciji za javni prevoz navode da će od 1. februara u vozilima javnog prevoza raditi 200 kontrolora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik