Cena goriva u Srbiji ispod regionalnog proseka

Bez autora
Feb 12 2012

Cene benzina i dizela u Srbiji su ispod regionalnog proseka, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) i navelo da su sada prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji u dinarima malo više nego prethodne sedmice. Cena evrodizela viša je ove u odnosu na prošlu nedelju za 20 para, dizel D2 za 42 pare, a benzina premijum BMB 95 za 27 para.Kada se ove prosečne maloprodajne cene goriva preračunaju u evro po srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS), te cene su niže za nekoliko evrocenti u odnosu na prethodnu sedmicu.

Cena goriva u Srbiji ispod regionalnog prosekaCene benzina i dizela u Srbiji su ispod regionalnog proseka, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) i navelo da su sada prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji u dinarima malo više nego prethodne sedmice.

Cena evrodizela viša je ove u odnosu na prošlu nedelju za 20 para, dizel D2 za 42 pare, a benzina premijum BMB 95 za 27 para, ističe se u saopštenju tog udruženja.

Kada se ove prosečne maloprodajne cene goriva preračunaju u evro po srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS), te cene su niže za nekoliko evrocenti u odnosu na prethodnu sedmicu.

U saopštenju se podseća da je prošlu nedelju u Srbiji obeležio skok kursa stranih valuta i da je srednji kurs evra sa 105,9984 skočio na 109,1794 dinara, dok je kurs dolara sa 81,1502 povećan na 82,3064 dinara.

Minimalne promene prosečnih cena goriva zabeležene su i u većini drugih zemalja u regionu, tako da po cenama goriva i dalje prednjače Grčka i Mađarska.

Kada se izuzmu ove dve zemlje sa izuzetno velikim državnim zahvatanjima, razlike između cena goriva u drugim zemljama, izraženim u evrima, veoma su male i maksimalno iznose oko 20 evrocenti.

Cena benzina evropremijum BMB 95 u Srbiji je 1,29 evra za litar i to gorivo je jeftinije u Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini, a skuplje Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji.

Evrodizel u Srbiji košta 1,28 evra i cena tog goriva niža je u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji u odnosu na našu zemlju, a viša je Albaniji, Sloveniji, Rumuniji i Bugarskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik