Cirkularna ekonomija veoma važna za zelenu tranziciju Srbije

Bez autora
Dec 21 2022

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da linearni ekonomski model postaje neodrživ jer su prirodni resursi ograničenog veka trajanja i da je od izuzetne važnosti postepeni prelazak na cirkularnu ekonomiju.

Vujović je, na otvaranju konferencije „Cirkularni okrugli sto 2022”, navela da je Programom razvoja cirkularne ekonomije za period 2022–2024. godine, koji je usvojen ove godine, taj model poslovanja prepoznat kao alat za zelenu tranziciju Srbije.

Ministarka je naglasila da ključnu ulogu u tom poslu ima privreda kroz primenu novih biznis modela kojima se postiže ušteda resursa i energije i smanjuje zagađenje vode, vazduha i zemljišta.

Ona je ukazala na to da u cilju podsticanja razvoja cirkularne ekonomije, Ministarstvo zaštite životne sredine, u partnerstvu sa UNDP, sprovodi niz aktivnosti i projekata.

Prema njenim rečima, njihov cilj je smanjenje ugljeničnog otiska i ublažavanje klimatskih promena, podsticanje inovativnih rešenja, kao i saradnja nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija.

Važno je da privredni subjekti razvijaju cirkularna i energetski-efikasna tehnička rešenja koja racionalno koriste resurse, promovišu niskougljenični ili ugljenično-neutralan razvoj, kao i poslovne modele koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, poručila je ona.

Vujović je navela da se, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu sprovodi projekat „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice”, koji će trajati do marta 2027. godine.

Ministarka je predočila da je u okviru tog projekta otvoren i Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije, na koji su se prijavile lokalne samouprave, javno-komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva sa predlozima projekata.

Prema njenim rečima, finansijske podsticaje za sprovođenje inovativnih ideja u praksi, kao i mentorsku i drugu stručnu podršku, dobiće sedam projekata.

Pored toga, danas ćemo dodelom cirkularnih vaučera, pojedinačne vrednosti od 10.000 dolara, nagraditi i 12 najboljih naučnoistraživačkih projekata, odnosno predloga u oblasti cirkularne ekonomije koji doprinose ublažavanju klimatskih promena, naglasila je Vujović.

Ona je rekla da je to ministarstvo, zajedno sa UNDP, pokrenulo i inicijativu „Prihvati cirkularni izazov”, koja je namenjena društveno-odgovornim kompanijama, koje u svom poslovanju primenjuju principe cirkularne ekonomije i održivog razvoja i na taj način doprinose očuvanju životne sredine, zdravlja ljudi i pokazuju brigu za društvenu zajednicu.

Ministarka je ukazala na to da inicijativa podrazumeva prijavu mere koja će se sprovoditi u sledećoj godini, a kojom će se postići konkretna ušteda resursa ili energije, dodavši da je od prijavljenih izabrano deset kompanija, koje će predstaviti svoje mere za 2023. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik