Devizne rezerve – na sigurnom

Bez autora
Nov 27 2011

Katastrofične prognoze o propasti evropske valute nametnule su pitanje u kojoj valuti su devizne rezerve zemlje i koliko bi, takvim scenarijem, zapravo bili pogođeni. Ukupne devizne rezerve zemlje iznose 12,4 milijarde evra, od čega devizne rezerve centralne banke iznose oko 11,3 milijardi. Razlike između ovih iznosa su obavezna rezerva banaka.U zlatu se čuva oko 567 miliona evra, dok specijalna prava vučenja, a to su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda, prema saopštenju NBS, iznose samo 7,6 miliona evra. Efektiva i depoziti u inostranstvu vrede 2,2 milijarde evra, a najveći iznos je uložen u hartije od vrednosti, i to 8,4 milijarde evra.

Devizne rezerve – na sigurnomKatastrofične prognoze o propasti evropske valute nametnule su pitanje u kojoj valuti su devizne rezerve zemlje i koliko bi, takvim scenarijem, zapravo bili pogođeni.

Ukupne devizne rezerve zemlje iznose 12,4 milijarde evra, od čega devizne rezerve centralne banke iznose oko 11,3 milijardi. Razlike između ovih iznosa su obavezna rezerva banaka.

U zlatu se čuva oko 567 miliona evra, dok specijalna prava vučenja, a to su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda, prema saopštenju NBS, iznose samo 7,6 miliona evra. Efektiva i depoziti u inostranstvu vrede 2,2 milijarde evra, a najveći iznos je uložen u hartije od vrednosti, i to 8,4 milijarde evra.

U NBS kažu da se devizne rezerve plasiraju kod prvoklasnih institucija i u prvoklasne finansijske instrumente na način koji omogućava da u kratkom roku budu raspoložive za osnovne namene plaćanja prema inostranstvu i intervencije na deviznom tržištu.

– Devizne rezerve su plasirane u prvoklasne finansijske instrumente sa najvišim kreditnim rejtingom – kratkoročne i dugoročne državne hartije od vrednosti najrazvijenijih zemalja sa kreditnim rejtingom AAA do AA, međunarodnih finansijskih institucija i finansijskih institucija razvijenih zemalja sa podrškom države. Devizna sredstva su takođe plasirana i na računima kod centralnih banaka najrazvijenijih zemalja, međunarodnih finansijskih institucija i kod prvoklasnih inostranih banaka minimalnog kreditnog rejtinga AA, na osnovu ocene kreditnog rejtinga vodećih svetskih rejting agencija – kažu u NBS ne navodeći  koliki je prinos na ova ulaganja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik