Dolijali utajivači poreza

Bez autora
Aug 15 2011

Poreska Uprava Srbije juče je potvrdilaza „Politiku” da je otkrila 551 građanina koji su u toku 2010. imali veća primanja od 1,7 miliona dinara, ali tu sumu nisu prijavili poreznicima do 15. marta ove godine. Zbog toga je Poreska uprava protiv njih pokrenula prekršajni postupak.Poreznici su utvrdili da je, gledajući po regionalnim centrima, najviše obveznika pokušalo da utaji porez u Novom Sadu – 251, Beogradu – 156, Kragujevcu – 77 i Nišu – 67. Istovremeno je u Beogradu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana prijavilo 15.175 poreskih obveznika, Novom Sadu 4.003, Kragujevcu 1.350 i Nišu 1.277...

Dolijali utajivači porezaPoreska Uprava Srbije juče je potvrdilaza „Politiku” da je otkrila 551 građanina koji su u toku 2010. imali veća primanja od 1,7 miliona dinara, ali tu sumu nisu prijavili poreznicima do 15. marta ove godine. Zbog toga je Poreska uprava protiv njih pokrenula prekršajni postupak.

Poreznici su utvrdili da je, gledajući po regionalnim centrima, najviše obveznika pokušalo da utaji porez u Novom Sadu – 251, Beogradu – 156, Kragujevcu – 77 i Nišu – 67.

Istovremeno je u Beogradu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana prijavilo 15.175 poreskih obveznika, Novom Sadu 4.003, Kragujevcu 1.350 i Nišu 1.277. Poreskoj upravi ukupno je stiglo 21.805 poreskih prijava za plaćanje ovog nameta.

U Poreskoj upravi podsećaju da su prijave morali da podnesu i stranci s prebivalištem u Srbiji i građani Srbije koji u inostranstvu rade za domaće kompanije. Zakonom je predviđeno da svim građanima koji ne podnesu poresku prijavu,to ne učine o roku ili ne navedu tačne podatke, od kojih zavisi visina poreza, preti kazna od 5.000 do 50.000 dinara. Visina kazne zavisi od visine utajenog poreza. Tako je jedna kazna ukoliko je budžet oštećen za 150.000 dinara, a druga za 1,5 miliona dinara. U slučaju da je u kasi manjak od 1,5 miliona dinara biće podnete krivične prijave i sledi kazna zatvora od jedne do tri godine. Za utaju od 1,5 do sedam miliona dinara predviđena je zatvorska kazna od tri do pet godina, a za izbegavanje plaćanja poreza za iznos veći od 7,5 miliona dinara kazne su još oštrije, potvrđuju poreznici.

Poreznici veruju da će se ići na izbegavanje zatvorske kazne i da će se  insistirati na tome da utajivači izmire obaveze prema državi i to tako što će platiti propisanu kaznu, ali i razrezani porez.

U Poreskoj upravi naglašavaju da je sve teže poreskim obveznicima da se izmigolje i utaje porez, pošto imaju pregled svih uplata koje idu preko računa i da će eventualni utajivači kad-tad doći na red da plate svoje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik