Domen .yu od utorka ne važi na Internetu

Bez autora
Mar 29 2010

Internet „.yu” domen od utorka u podne prestaje da funkcioniše u skladu sa odlukom Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve. Zvanična registracija „.rs” domena počela je 10. marta 2008. godine.RNIDS podseća Internet operatere i korisnike Interneta da provere podešavanja neophodna za normalno funkcionisanje Internet servisa. Internet operateri i ovlašćeni registri trebalo bi da provere da li su svi servisi koje nude korisnicima na Internetu spremni da nastave sa ispravnim funkcionisanjem i posle odlaska „.yu” domena.

Domen .yu od utorka ne važi na InternetuInternet „.yu” domen od utorka u podne prestaje da funkcioniše u skladu sa odlukom Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve.

Ovo je saopštio Registar nacionalnih Internet domena Srbije (RNIDS), podsećajući da je zvanična registracija „.rs” domena počela 10. marta 2008. godine.

RNIDS podseća Internet operatere i korisnike Interneta da provere podešavanja neophodna za normalno funkcionisanje Internet servisa.

Internet operateri i ovlašćeni registri trebalo bi da provere da li su svi servisi koje nude korisnicima na Internetu spremni da nastave sa ispravnim funkcionisanjem i posle odlaska „.yu” domena, istaknuto je u saopštenju.

Zvanična registracija „.rs” domena počela je 10. marta 2008. godine, a sledećih šest meseci, do 10. septembra, vlasnici „.yu” domena imali su pravo prvenstva da registruju domen sa nastavkom „.rs”, rečeno je u saopštenju.

To pravo iskoristile su 19.372 firme, a po završenoj tranziciji na „.rs” domen, još oko 4000 korisnika i dalje je koristilo „.yu” domen, koji se od utorka u podne više ne može videti na Internetu.

Od marta 2008. godine do danas registrovano je oko 60.000 „.rs” domena u pet adresnih nastavaka, a ove godine RNIDS je pokrenuo i inicijativu da se nacionalno pismo ćirilica uvede u korišćenje na Internetu.

Uvođenje ćiriličkog domena na Internet je način da se zaštiti kultura i jezik u svom izvornom obliku, a početak registracije ćiriličkih domena se očekuje u 2011. godini, istaknuto je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik