Država uvodi “porez na ružnoću”

Bez autora
Mar 08 2011

Vlada će uskoro doneti uredbu koja će propisivati kazne za vlasnike hotela koji ruže okolinu. Cilj uredbe popularno nazvane "kazna za ružnoću", jeste da se primarne lokacije koje su najvažnije za razvoj turizma stave u funkciju".Lokalni organi predložiće koji će objekti biti obuhvaćeni tom uredbom. Uredba neće obuhvatiti veliki broj objekata u Srbiji i za primarne lokacije proglasiće one koje su na obali reke ili u centru grada, a godinama su zatvoreni.

Država uvodi “porez na ružnoću”Državni sekretar Ministarstva ekonomije Goran Petković kaže da će vlada uskoro doneti uredbu koja će propisivati kazne za vlasnike hotela koji ruže okolinu.

"Cilj uredbe popularno nazvane 'kazna za ružnoću', jeste da se primarne lokacije koje su najvažnije za razvoj turizma stave u funkciju", kazao je Petković i dodao da će lokalni organi predložiti koji će objekti biti obuhvaćeni tom uredbom.

On je dodao da uredba neće obuhvatiti veliki broj objekata u Srbiji i da će se za primarne lokacije proglasiti one koje su na obali reke ili u centru grada, a godinama su zatvoreni.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da će budžet na osnovu naplate "poreza na ružnoću" godišnje imati prihod od oko dva miliona evra.

"Ideja je, međutim, da se nikada ne naplati tih dva miliona evra nego da vlasnici što pre investiraju u te objekte ili da ih prepuste nekom drugom", kazao je on.

Petković je kazao da zato očekuje da će biti mnogo veći indirektni finansijski efekti nove vladine uredbe.

"Mnogo je važnije otvoriti nova radna mesta i dobiti kvalitetniji hotelski smeštaj", rekao je Petković i precizirao da će se uredba odnositi samo na hotele, a ne i na druge poslovne i privatne objekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik