Dug preduzeća 13 milijardi evra

Bez autora
Feb 21 2012

Privredi je sve teže da dođe do kredita, kao i da vrati već uzete zajmove. Banke se, opet, žale da ne mogu da pronađu dobre klijente koji će uredno da vraćaju pozajmice. Tvrde i da ne mogu ozbiljnije da smanje kamate, jer im je rizik za plasiranje kredita u Srbiji sve veći.Na kraju januara preduzeća su bankama u zemlji dugovale 13,24 milijardi evra, a teško naplativi krediti su premašili 24 odsto, odnosno svaki četvrti zajam se ne otplaćuje.

Dug preduzeća 13 milijardi evraPrivredi je sve teže da dođe do kredita, kao i da vrati već uzete zajmove.

Banke se, opet, žale da ne mogu da pronađu dobre klijente koji će uredno da vraćaju pozajmice. Tvrde i da ne mogu ozbiljnije da smanje kamate, jer im je rizik za plasiranje kredita u Srbiji sve veći.

Prema poslednjim podacima, na kraju januara preduzeća su bankama u zemlji dugovale 13,24 milijardi evra, a teško naplativi krediti su premašili 24 odsto, odnosno svaki četvrti zajam se ne otplaćuje. Zbog nemogućnosti da se zaduže, mnoge firme su u problemu da održe nivo poslovanja, a i banke, sve češće, dolaze u poziciju da odu u minus. Svež primer je uvođenje prinudne uprave NBS U Agrobanku zbog plasmana oko 200 miliona evra rizičnih kredita.

Bankari tvrde da za odobrenje kredita firmama ne postoji šablon. Svakoj, kažu, prilaze na drugi način, a koliko će preduzeće zajam i koštati, zavisi ponajviše od njene lične karte, odnosno od toga koliko je već zadužena, kako otplaćuje obaveze, ima li profita, ali i garancija.

- Ako govorimo o kreditima indeksiranim u evrima, oni zavise od kamatne stope evropske centralne banke. Na to se, onda, dodaje marža vezana za procenu rizika zemlje, kao i marža likvidnosti - kaže Zdravko Krunić, član IO Sosijete ženeral banke.

- Kada sredstva banci stignu iz inostranstva, na sve to se dodaju troškovi obavezne rezerve. I tek, posle svega, bankari dodaju finalne marže.

Kamate na kratkoročne pozajmice u evrima kreću se od 6,50 do 10,50 odsto,a na dinarske od 11 do 17,50 odsto.

U Eurobanci EFG napominju da ne očekuju pojeftinjenje deviznih kredita.

- Na dinarske pozajmice kamata ide i do 20 odsto - kaže Toplica Spasojević, vlasnik „ITM grupe“.

- Postoji nekoliko zelenaških banaka, koje na devizne pozajamice obračunavaju 14 do 15 odsto kamate, a na dinarske od 25 do 30 odsto. Dugoročne pozajmice su se nekada odobravale na period od sedam do osam godina, a danas na najviše pet godina.

Faktor koji bi mogao da utiče je Razvojna banka, kao i Fond za razvoj, koji ima ograničena sredstva. Ima uticaja i Narodna banka Srbije, meda je ona manji problem, jer ono što ona uradi banke ne prenose na privredu. Zato u Srbiji imate stabilan bankarski sektor i slabu privredu.

Ulaganje se ne stimuliše, već samo sitna trgovina, a bez investicija u proizvodnju nema nam izlaska iz krize.

Presušilo

Ove godine je „presušila“ i pomoć države kroz subvencionisane kredite za likvidnost. A samo prošle godine odobreno je čak 54,1 milijarda dinara. Da je održavanje „života“, nažalost, prva briga mnogih, vidi se i kroz odnos ovih pozajmica i onih namenjenih za investicije. U opremu i proizvodnju tokom 2011. preduzeća su uložila 18,8 milijardi dinara uz subvencije pozajmljenog novca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik