Garantni fond zaradio 403.000 maraka

Bez autora
Apr 29 2014

Garantni fond RS ostvario je u prošloj godini bruto dobit od 403.228 KM, istakao je u utorak Radivoj Krčmar, direktor Fonda, na nastavku zasjedanja Narodne skupštine RS. Na neuobičajeno mirnom zasjedanju, tokom kojeg nije bilo uobičajenog vrijeđanja vlasti i opozicije, izneseno je više konstruktivnih prijedloga tokom svih razmotrenih tačaka."Idilu" je samo donekle uzburkao Miladin Stanić, poslanik SDS-a, koji je tokom rasprave o Garantnom fondu optužio SNSD za zloupotrebljavanje Fonda za političke svrhe, spasavanje neperspektivnih preduzeća i prikupljanje sredstava za izbore.

Garantni fond zaradio 403.000 marakaGarantni fond RS ostvario je u prošloj godini bruto dobit od 403.228 KM, istakao je u utorak Radivoj Krčmar, direktor Fonda, na nastavku zasjedanja Narodne skupštine RS.

Na neuobičajeno mirnom zasjedanju, tokom kojeg nije bilo uobičajenog vrijeđanja vlasti i opozicije, izneseno je više konstruktivnih prijedloga tokom svih razmotrenih tačaka. "Idilu" je samo donekle uzburkao Miladin Stanić, poslanik SDS-a, koji je tokom rasprave o Garantnom fondu optužio SNSD za zloupotrebljavanje Fonda za političke svrhe, spasavanje neperspektivnih preduzeća i prikupljanje sredstava za izbore.

SNSD se nije dao uvući u raspravu, pa je njihov Milan Kovač iznio nekoliko prijedloga kako popraviti rad Fonda u smislu smanjenja kamatnih stopa i pomaganja privrednicima sa dobrim idejama, a koji ne mogu obezbijediti jake garancije. Stanićeve optužbe na račun njegove stranke nazvao je predizbornom retorikom.

Nastavak zasjedanja je protekao u razmatranju izvještaja Ombudsmana za djecu, u kojem je upozoreno da i dalje postoji ozbiljna ugroženost djece, te izvještaja o rješavanju problema raseljenih lica, u kojem je Davor Čordaš, resorni ministar, najavio izgradnju 1.200 kuća u ovoj godini finansiranih sredstvima Fonda za međunarodni razvoj.

Siniša Karan, savjetnik predsjednika Republike, poslanicima je tokom izvještaja o pomilovanjima rekao da je predsjednik Milorad Dodik prošle godine primio 58 molbi za pomilovanje, te da nije pomilovano nijedno lice. Kako je naveo Karan, u 2012. Dodik je pomilovao jedno, a godinu ranije četiri lica. Prema strukturi, među 58 molbi bilo je osam slučajeva ubistava, sedam slučajeva neovlaštene proizvodnje i prometa droga, tri slučaja teške tjelesne povrede, dva slučaja zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, deset slučajeva ugrožavanja javnog saobraćaja, deset razbojništava, i slično.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik