Gas od januara ipak skuplji 10 odsto

Bez autora
Dec 19 2012

Gas će od januara poskupeti u proseku za oko 10 odsto i to je dogovoreno s predstavnicima vlade. Dodatno, za kraj 2013. godine predviđeno je uspostavljanje komercijalne cene ovog energenta. Iako je predlog „Srbijagasa” bio da gas poskupi za 25 odsto, ovo javno preduzeće je prema preporuci vlade prihvatilo korekciju od 10 procenata i takav zahtev uputilo Agenciji za energetiku.Gas je trebalo da poskupi odmah od decembra. Ali zbog zakonske obaveze da se građani o tome obaveste 15 dana ranije, gas će poskupeti od januara.

Gas od januara ipak skuplji 10 odstoGas će od januara poskupeti u proseku za oko 10 odsto i to je dogovoreno s predstavnicima vlade, potvrdio je juče za „Politiku“ Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”. Dodatno, za kraj 2013. godine predviđeno je uspostavljanje komercijalne cene ovog energenta.

Iako je predlog „Srbijagasa” bio da gas poskupi za 25 odsto, ovo javno preduzeće je prema preporuci vlade prihvatilo korekciju od 10 procenata i takav zahtev uputilo Agenciji za energetiku.

– Gas je trebalo da poskupi odmah od decembra. Ali zbog zakonske obaveze da se građani o tome obaveste 15 dana ranije, gas će poskupeti od januara, objašnjava Bajatović i dodaje da je dodatni razlog za pomeranje ovog roka i to što će inflacija na kraju 2012. godine dostići 14 procenata, a dodatno poskupljenja gasa bi to „probilo”.

Prvi čovek „Srbijagasa” dodaje da će cena po kojoj će Srbija u prvom kvartalu 2013. godine dobijati gas iz Rusije biti između 400 i 410 dolara za 1.000 kubika, a da se očekuje da će ona tokom godine pasti na 370 do 375 dolara za 1.000 kubika.

Upitan da objasni šta će „Srbijagas” dobiti ovim povećanjem cena, budući da je to opet daleko od realne cene gasa, Bajatović kaže da će ovo svakako uticati na smanjenje gubitaka „Srbijagasa” koji za poslednji kvartal iznose oko 75 miliona evra.

Gubici „Srbijagasa” nisu nastali samo zbog nerealne cene gasa po kojoj se ovaj energent isporučuje građanima, nego i zbog činjenice da su dugovi toplana oko 150 miliona evra, a Petrohemije oko 170 miliona evra.

Struja, međutim, ne poskupljuje i ne zna se kada će to biti – potvrdili su i resorna ministarka i u EPS-u.

– Tek pošto budu urađene socijalne karte i utvrđen novi tarifni sistem može se razgovarati o poskupljenju struje. Iznosi za koliko bi struja mogla da poskupi o kojima se poslednjih dana spekuliše, pa se najavljuje poskupljenje od 10, 12, 20, 25 ili 27 odsto upravo potvrđuju koliko je paušalno govoriti za koliko ovaj energent mora da poskupi, potvrdila je juče „Politici” dr Zorana Mihajlović, ministar energetike i zaštite životne sredine.

Ne treba licitirati sa procentom poskupljenja, kao ni sa datumom kada će se to dogoditi, rekla je Zorana Mihajlović, ističući da struja neće poskupeti do kraja ove godine, a ni u januaru.

– Socijalne karte za ugrožene biće završene do 31. decembra, a tarifni sistem u januaru 2013. godine, posle čega će se tačno znati ko koliko troši struje i koliko treba da je plati, objasnila je Mihajlović.

Ministarka je ponovila da cena struje treba da bude veća i da je to po svim kalkulacijama potpuno jasno svima, te da ne može da se dozvoli da EPS trpi gubitke zbog niske cene.

Mihajlović smatra da je od iznosa poskupljenja bitnije realno stanje EPS-a, kao i o to što najmanje 50 odsto građana ne može da plati račun za struju.

Na pitanje da li je tačno da je državni vrh pre tri noći u vili „Bokeljka” na sastanku kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića na kom su bili i direktori javnih preduzeća utanačio odluku da struja od februaru poskupi za 12 odsto, u EPS-u kažu da je reč o još jednoj spekulaciji.

– Najava poskupljenje od 12 odsto samo je još jedna u nizu spekulacija. EPS je poslednji put pre tri meseca izvodio računicu za koliko bi struja trebalo da poskupi. Nova kalkulacija će se raditi na kraju 2012. godine i na osnovu troškova iz prethodnog perioda moći će da se kaže koliko bi struja realno trebalo da poskupi, objašnjavaju u EPS-u.

Kada EPS bude uradio ove kalkulacije predlog će biti upućen Agenciji za energetiku, a onda će oni na osnovu svojih kalkulacija reći koliko je EPS-ov zahtev opravdan ili ne.

Činjenica je da građani Srbije plaćaju najjeftiniju struju u Evropi, i da je električna energija u Srbiji gotovo upola jeftinija nego u zemljama regiona. U Srbiji kilovat-čas košta 0,051 evro, ali bi trebalo imati u vidu da je prosečna plata u Srbiji najniža u regionu i iznosi 380 evra.

Struja je u Srbiji poslednji put poskupela u aprilu 2011. godine za oko 15 odsto.

Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije, kaže da bi poskupljenje struje bilo realno samo ukoliko bi se pre toga donele socijalne karte. U tom slučaju će oni koji najviše troše najviše i da plate, odnosno za najveće potrošače neće više „mali” plaćati struju, kao što je to bio slučaj do sada.

Ukoliko bi struja poskupela za 25 odsto, to bi direktno uticalo na povećanje inflacije za više od jedan odsto, dok bi indirektni efekti bili mnogo veći, zaključuje on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik