Intenzivniji razvoj železnice u kraljevačkom regionu

Bez autora
Feb 26 2014

Kraljevo je strateški važan železnički čvor, a samo modernizacijom Koridora 10 i 11 steći će se uslovi da deo skinutog materijala sa tih koridora prebaci u ovaj region i time se reši problem malih brzina i nosivosti pruga na tim deonicama. Očekuje se da će se zahvaljujući tome dodatno povećati obim robnog transporta.Srpske železnice beleže dobre rezultate i kada je reč o putničkom saobraćaju u ovom regionu, s obzirom da u Kraljevu mesečno prevozimo oko četiri i po hiljade putnika, ali će se nabavkom novih elektromotornih i dizel motornih vozova u narednom periodu stvoriti uslovi za uvođenje novih vozova, a samim tim i povećanje obima prevoza, poručio je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, posle sastanka sa gradonačelnikom Draganom Jovanovićem i predstavnicima lokalne samouprave grada Kraljeva.

Intenzivniji razvoj železnice u kraljevačkom regionuKraljevo je strateški važan železnički čvor, a samo modernizacijom Koridora 10 i 11 steći će se uslovi da deo skinutog materijala sa tih koridora prebaci u ovaj region i time se reši problem malih brzina i nosivosti pruga na tim deonicama. Očekuje se da će se zahvaljujući tome dodatno povećati obim robnog transporta.

Srpske železnice beleže dobre rezultate i kada je reč o putničkom saobraćaju u ovom regionu, s obzirom da u Kraljevu mesečno prevozimo oko četiri i po hiljade putnika, ali će se nabavkom novih elektromotornih i dizel motornih vozova u narednom periodu stvoriti uslovi za uvođenje novih vozova, a samim tim i povećanje obima prevoza, poručio je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, posle sastanka sa gradonačelnikom Draganom Jovanovićem i predstavnicima lokalne samouprave grada Kraljeva.

Prema njegovim rečima, srpske železnice vode računa i o ceni železničkog prevoza u putničkom saobraćaju, koja je mnogo jeftinija od autobuske, ali je predložio i da kroz subvencionisanje ovog vida prevoza od strane lokalne samouprave u narednom periodu stanovnicima ovog regiona bude ponuđen još jeftiniji i kvalitetniji železnički prevoz.

Čelnike Grada Kraljeva Simonović je upoznao i sa projektima modernizacije srpskih železnica, koji će biti realizovani u narednih nekoliko godina, a čija je vrednost oko 1,4 milijardi evra, posebno se osvrnuvši na rekonstrukciju železničkih kapaciteta u samom kraljevačkom železničkom čvoru.

Rukovodstva železnice i Grada saglasila su se da je neophodno u narednom periodu revitalizovati prugu Požega – Stalać, koja je od izuzetne važnosti ne samo za ovaj region i pola miliona njegovih stanovnika, povećati brzine i ukinuti lagane vožnje na prugama u ovom regionu, nakon pet godina konačno završiti rekonstrukciju stanične zgrade, uz investiciju od oko pet miliona dinara, renovirati dizel depo u Vuči vozova Kraljevo, ali i priključiti elektrovučnu podstanicu Kraljevo na dalekovod (za šta je potrebno oko 225 hiljada evra).

Planirana izgradnja kargo centra i autoputa Moravski koridor, bi značajno doprinela povećanju obima robnog transporta železnicom, istakao je Jovanović.

Na sastanku je razgovarano i o povećanju bezbednosti na putnim prelazima, posebno na putnom prelazu u Dositejevoj ulici, kod Mašinskog fakulteta, zatim o ograđivanju staničnog platoa, ali i o rešavanju imovinsko-pravnih pitanja kada je reč o železničkom zemljištu u Kraljevu, za koje su zainteresovani inostrani investitori.

Iako je zajednički konstatovano da Fabrika vagona Kraljevo nije ispunila svoje remontne obaveze prema srpskim železnicama, koje je naplatila, rukovodstva železnice i Grada Kraljeva razgovarali su i o mogućnostima da se zajednički pomogne ovom remontnom preduzeću da ipak opstane, posebno imajući u vidu izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalazi, nezavidan položaj zaposlenih i nedavne kadrovske promene u fabrici.

Dogovoreno je da se o svim temama i pitanjima koja su pokrenuta na ovom sastaku organizuju zajednički stručni timovi i što hitnije započne njihovo rešavanje i realizacija.

U Kragujevcu obnova stanične zgrade i pruge

U narednom periodu obnoviće se stanična zgrada u Kragujevcu, koja je pod zaštitom države kao spomenik kulture, a kolosečni materijal koji se bude menjao sa Koridora 10 koristiće se za remont ostalih pruga u Srbiji, uključujući i one iz Kragujevca prema Kraljevu i Lapovu. Kragujevac ima veliki obim robnog prevoza, sa godišnjim utovarom od 173 hiljade tona, istovarom od 360 hiljada tona i preko 100 hiljada prevezenih automobila za potrebe FIAT-a i zaslužuje da se investira u njeno uređenje i modernizaciju kapaciteta, izjavio je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, prilikom današnjeg obilaska železničke stanice Kragujevac.

On je istakao i da se mesečno preveze u Kragujevcu 1.500 putnika, ali da će taj broj biti znatno veći, kada se završi remont pruge, nabave novi vozovi i time poveća kvalitet putničkog saobraćaja.

Obilazeći železničke službe i prostorije u Kragujevcu, Simonović je najavio i remont prvog staničnog manipulativnog koloseka i kolske vage, nabavku mehanizacije za održavanje pruga u ovom regionu, uređenje službenih prostorija za železničare, ali i prijem zaposlenih u izvršnim službama.

Poseta Kragujevcu prva je u nizu obilazaka svih velikih železničkih čvorova i stanica, koje će generalni direktor "Železnica Srbije" sa saradnicima realizovati u naredna dva meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik