IPA projekti vraćaju mlade u Bečej

Bez autora
Jan 24 2013

Decenijama su iz Srbije brojni građani odlazili trbuhom za kruhom. Devedesetih godina dvadesetog veka ekonomski motiv pojačan je i ratovima koji su se vodili na ovim prostorima. Poslednjih godina sve je izraženija potreba međugranične saradnje država regiona kroz IPA projekte koje finansira Evropska unija.U toj saradnji značajnu ulogu mogu da imaju upravo oni koji su napustili zemlju, ali država treba da stvori povoljnu perspektivu.

IPA projekti vraćaju mlade u BečejDecenijama su iz Srbije brojni građani odlazili trbuhom za kruhom. Devedesetih godina dvadesetog veka ekonomski motiv pojačan je i ratovima koji su se vodili na ovim prostorima. Poslednjih godina sve je izraženija potreba međugranične saradnje država regiona kroz IPA projekte koje finansira Evropska unija.

U toj saradnji značajnu ulogu mogu da imaju upravo oni koji su napustili zemlju, ali država treba da stvori povoljnu perspektivu.

"Možemo perspektivu stvoriti ako uredimo sopstveno društvo koje deluje kao uređena zajednica koja na odbija nego privlači i kapital i ideje", kaže Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

Bečejska lokalna uprava vidi svoje šanse u ovim projektima koji bi, po rečima predsednika opštine Vuka Radojevića zaustavili trend da se mladi Bečejci nakon završenih studija ne vraćaju u svoj rodni grad.

"Kao neko ko je trenutno na vlasti u Bečeju moramo učiniti sve kako bi te ljude vratili i ponudili im određene mogućnosti. Polazim od sebe. Završio sam fakultet, magistrirao i vratio se u Bečej, a to očekujem od svih mladih da preuzmu odgovornost i da zajedno učinimo da naš grad bude bolje mesto za življenje", kaže za RTV Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik