Ispunjavanje uslova od strane članova grupe u zajedničkoj ponudi

Bez autora
Jun 29 2012

Po Zakonu o javnim nabavkama, obaveza članova grupe koji podnose zajedničku ponudu, dokazuju ispunjenost uslova postavljenih u konkursnoj dokumentaciji shodno članu 50. stav 7. Zakona o javnim nabavkama glasi.Svaki ponuđač iz grupe ponuđača mora da ispuni uslove iz člana 44. stav 2. tač. 1) do 5) ovog zakona, što dokazuje dostavljanjem dokaza iz člana 45. ovog zakona, a ostale uslove iz člana 44. ovog zakona ispunjavaju zajedno.

Ispunjavanje uslova od strane članova grupe u zajedničkoj ponudiPo Zakonu o javnim nabavkama, obaveza članova grupe koji podnose zajedničku ponudu, dokazuju ispunjenost uslova postavljenih u konkursnoj dokumentaciji shodno članu 50. stav 7. Zakona o javnim nabavkama glasi.

"Svaki ponuđač iz grupe ponuđača mora da ispuni uslove iz člana 44. stav 2. tač. 1) do 5) ovog zakona, što dokazuje dostavljanjem dokaza iz člana 45. ovog zakona, a ostale uslove iz člana 44. ovog zakona ispunjavaju zajedno."

Što znači da su svi članovi grupe koja podnosi zajedničku ponudu po Zakonu o javnim nabavkama dužni da dostave:

  1. izvod iz registra nadležnog organa;
  2. osnivački akt ponuđača;
  3. potvrde nadležnog organa kojom dokazuju da im nije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti;
  4. potvrde nadležnog poreskog organa ili potvrde nadležnog organa da se ponuđač nalazi u postupku privatizacije;
  5. važeće dozvole za obavljanje odgovarajuće delatnosti, izdate od strane nadležnog organa (ako su propisane posebnim zakonom).

Sve ostale uslove u koje spada: finasijki kapacitet sa dokazima o likvidnosti i blokadi, kadrovski kapaciret sa dokazima o broju zaposlenih i obliku angažovanja, tehnički kapacitet sa dokazima o raspoloživoj opremi, reference i slično, članovi grupe koji podnose zajedničku ponude ispunjavaju zajedno.

U tom smislu, dovoljno je da jedan od članova grupe, koja podnosi zajedničku ponudu, dostavi tražene dokaze. Time grupa ponuđača ispunjava propisane uslove i podnosi, sa ovog aspekta ispravnu ponudu, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama- član 2. stav 1. tačka 17) ZJN.

U rešenju Republičke komisije broj 4-00-72/2011 od 05.05.2011.godine, naručilac je u konursnoj dokumentaciji propisao da svi članovi grupe moraju biti likvidni.Ponuđač koji je podneo zahtev osporio je odluku kojom je njegova ponuda odbijena kao neispravna, a da jedan član zajedničke grupe nije bio likvidan. Republička komisija donela je Rešenje da je naručilac postupio suprotno odredbi člana 50. stav 7. ZJN, usvojila zahtev podnosioca kao osnovan i u celini poništila postupak javne nabavke. Naime, Republička komisija zauzima stav da i ako naručilac propiše obavezu ponuđača da svi članovi grupe ponuđača biti likvidni primenjuje se član 50. stav 7. ZJN, odnosno dovoljno je da samo jedan od članova grupe da ispunjava postavljeni uslov.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik