Ispunjavanje uslova za novu tranšu MMF-a

Bez autora
Apr 02 2014

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su dopune Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2014. godinu, kojim se prevazilazi situacija da u slučaju spriječenosti ministra finansija nema ko potpisati naloge za isplatu novca.O dopuni zakona na vanrednoj sjednici raspravljati i Dom naroda Parlamenta FBIH. Usvajanje dopune ovog zakona uslov je koji FBiH treba da ispuni da bi BiH bila odobrena nova tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda.

Ispunjavanje uslova za novu tranšu MMF-aPoslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su dopune Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2014. godinu, kojim se prevazilazi situacija da u slučaju spriječenosti ministra finansija nema ko potpisati naloge za isplatu novca...

O dopuni zakona na vanrednoj sjednici raspravljati i Dom naroda Parlamenta FBIH.

Usvajanje dopune ovog zakona uslov je koji FBiH treba da ispuni da bi BiH bila odobrena nova tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda.

Zakonom je definisano da je ministar finansija prvi potpisnik naloga za isplatu iz budžeta FBiH, a dopunom precizirano da u slučaju njegove spriječenosti to radi osoba koju ovlasti Vlada FBiH iz Ministarstva finansija ili član Vlade.

Drugi potpisnik ostaje premijer ili jedan od dopremijera kojeg ovlasti.

Ovo je uslijedilo nakon što su januaru, kada je predsjednik FBiH Živko Budimir smijenio ministra finansija Antu Krajinu, blokirane isplate iz budžeta jer nije imao ko da potpiše naloge.

- Život i praksa su pokazali da su dopune potrebne. Također, stendbaj aranžman s MMF-om nije prekinut, ali je u zastoju i da bi bio nastavljen i bila omogućena sljedeća tranša uvjet je usvajanje ovih dopuna - rekao je Krajina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik