Izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta suštinski menja izgled Srbije

Bez autora
May 26 2024

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, u pratnji predsednice Pokrajinske vlade Maje Gojković i gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, obišli su danas u Subotici radove na izgradnji podvožnjaka prema projektu modernizacije i rekonstrukcije deonice pruge Novi Sad–Subotica­– državna granica Kelebija.

Vučević je tom prilikom istakao da je projekat izgradnje i rekonstrukcije brze pruge Beograd–Budimpešta najbolji primer onoga što je u program Vlade Republike Srbije stavljeno kao "Skok u budućnost”, uz ocenu da Srbija njime postaje bolje mesto za život.

Ovo nije samo pitanje infrastrukturnih radova koji su veoma zahtevni i izazovni, ovo su stvari koje menjaju i suštinu i izgled Srbije. Stvari koje će promeniti i Suboticu i Bačku Topolu, Kulu i Vrbas, jer će se od Beograda do Subotice putovati vozom 80 minuta, poručio je premijer.

On je istakao da je pre 150 godina u Suboticu stigla pruga i železnica i taj grad je  tako dobio dodatni kvalitet i postao u pravom smislu reči grad u tadašnjoj Austrougarskoj, dok danas Subotica sa brzom prugom dobija nešto novo, što će doprineti da se još brže razvija, da ljudi ostaju u tom gradu, da budu veće plate i primanja, da se bolje razvija posao i da ima veći broj turista.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat će pokrenuti ceo grad, a za same građane ovo znači brže i bezbednije putovanje, manje vremena za put iz jednog grada u drugi, od posla do kuće ili od kuće do fakulteta, a to sve znači više vremena za  porodicu i prijatelje, decu i drage ljude.

Vučević je naglasio da ovakvi veliki infrastrukturni radovi direktno podižu bruto društveni proizvod države, a samim tim stvara se prostor za to da se podižu i plate i penzije.

Stoga ovo nije pitanje samo pruge, vagona i vozova, ovo je suština koja donosi  rast plata i penzija i bolji život. Nakon što se projekat privede kraju u Srbiji, što je do kraja godine, čekamo naše mađarske prijatelje, da se spojimo nedaleko odavde i da se od Beograda do Budimpešte putuje dva ipo sata, poručio je premijer.

On je naglasio da će to biti nova dimenzija Srbije, uz napomenu da se prelepa železnička stanica u Subotici rekonstruiše i da je ona praktično spomenik kulture, a postaće i mesto javnog života.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da sa ponosom danas može da kaže da se brza pruga Novi Sad–Subotica završava i da će biti najbrže izgrađena brza pruga na svetu.

Ponosan sam i srećan zbog velikog uspeha kineskih kompanija koje rade na ovom projektu, ali i na nas u Republici Srbiji, jer će pruga, kada bude završena, biti najbrže izgrađena brza pruga na svetu, imajući u vidu broj kilometara i vreme izgradnje, ukazao je ministar.

On je podsetio na to da su radovi na izgradnji počeli 1. jula 2022. godine, a biće završeni 30. jula ove godine.

Prema njegovim rečima, na 108 kilometara brze pruge, na deonici od Novog Sada do Subotice, biće postavljeno 280 kilometara šina, budući da u stanicama ima i više koloseka. Do sada je postavljeno 260 kilometara, što je 93 odsto, a postavljena je i kompletna kontaktna mreža, kao i signalizacija.

Vesić je naveo da će nakon završetka radova početi probe, prvo statičke, pa dinamičke i precizirao da će statičke probe početi 30. jula, dok će dinamičke trajati od 23. septembra do 11. oktobra.

On je rekao da je tokom izgradnje urađeno 12 stanica, od kojih tri nove – Rumenka, Vrbas i Mali Iđoš–Lovćenac, kao zajednička stanica.

Ministar je, kao posebno značajno, izdvojio to što je izgrađeno 58 mostova, nadvožnjaka i podvožnjaka, odnosno ukupno 78 ako se računaju i oni manji, za prolazak životinja, ali i vode.

Na trasi pruge, kako je podsetio, bilo je 54 ukrštanja sa drugim vidovima saobraćaja, a sada više nema nijednog, što znači da je pruga danas daleko bezbednija.

Izgradnja brze pruge pokazala je da Srbija itekako ume da izvodi i najkompleksnije projekte, a tek je čekaju novi poslovi i projekti. Hvala kineskim partnerima, ova pruga je i dokaz kako Srbija tehnološki napreduje i izdiže se po tome iznad drugih zemalja Zapadnog Balkana, pa i nekih evropskih zemalja, poručio je Vesić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming istakao je da je pruga Beograd–Budimpešta  veoma važan i ključan projekat saradnje Kine i Srbije.

Ovo je važan trenutak za zajedničku izgradnju pojasa i puta Kine i Srbije. Radujemo se i blagovremenom i pravovremenom završetku radova na pruzi, čime će se ubrzati razvoj duž čitave trase, a time i povećati kvalitet života srpskog stanovništva, zaključio je ambasador Kine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik